Rusia cere retragerea imediată a militarilor ucraineni din Crimeea sau alăturarea acestora la armata rusă din peninsulă

by Genko Genko

Militarii ucraineni din Crimeea se pot alătura armatei ruse sau sunt „liberi să părăsească peninsula”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, pentru BBC.

Marţi, un atac armat la Simferopol, capitala Crimeei, s-a soldat cu doi morţi, un militar ucrainean şi un membru al „forţelor de autoapărare” proruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, citată de agenţia de presă Interfax-Ucraina.

„Din păcate, suntem obligaţi să ne confruntăm cu provocări”, a comentat Dmitri Peskov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia nu intenţionează să lanseze acţiuni militare în estul Ucrainei.

„Rusia va face tot ce e posibil (…) ca să apere şi să întindă o mână de ajutor ruşilor (…) din regiunile de est ale Ucrainei”, însă exclude acţiunile militare, a spus Dmitri Peskov.

Indepedent aminteşte că premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a precizat în cursul zilei de marţi că, conflictul cu Rusia, în Crimeea, intră într-o fază militară, în urma atacului asupra unităţii din Simferopol.

Crimeea a fost alipită, marţi, Rusiei, printr-un acord semnat la Moscova de Vladimir Putin şi autorităţile separatiste din peninsula ucraineană.

Chiar dacă acest document a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi vor trebui să ratifice o lege care să includă în Federaţia Rusă două noi entități, Crimeea şi oraşul Sevastopol, care se bucură de un statut special. Data acestei ratificări, o simplă formalitate, nu a fost precizată.

CITIȚI ȘI...