Rusia are îndoieli asupra legitimității noii puteri din Ucraina

by Genko Genko

Rusia are îndoieli serioase cu privire la legitimitatea noii puteri de la Kiev, iar recunoașterea ei de către unele state este ”o aberație”, a declarat luni premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agențiile internaționale presă.

”Nu avem cu cine discuta acolo. Legitimitatea unei întregi serii de organe de putere din Ucraina suscită îndoieli serioase”, a adăugat el într-o declarație acordată presei ruse la Soci, unde s-au desfășurat JO de Iarnă.

”Unii dintre partenerii noștri străini sunt de altă părere. Nu știu ce Constituție au citit, dar este o aberație să consideri legitim ceea ce a rezultat dintr-o revoltă’, a continuat el, acuzând statele care au recunoscut noua putere instalată la Kiev după înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici. ‘Dacă vom consideră că cei care se plimbă pe străzile din Kiev cu măști negre și cu Kalașnikovuri reprezintă guvernul, atunci va fi greu de lucrat cu un asemenea guvern”, a insistat Medvedev.

”Nu înțelegem ce se întâmplă acolo. Există o amenințare reală la adresa intereselor noastre și a vieții cetățenilor noștri”, a mai spus premierul rus când a fost întrebat în legătură cu decizia Rusiei de a-l rechema la Moscova pentru consultări pe ambasadorul său în Ucraina.

Cu toate acestea, prim-ministrul rus a ținut să precizeze că acordurile încheiate între țara sa și Ucraina rămân valabile, făcând astfel aluzie la contractele de furnizare a gazelor naturale, în urma cărora Ucraina a acumulat datorii considerabile.

CITIȚI ȘI...