Rusia ar putea renunța la cooperarea cu Occidentul în privința înarmării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moscova nu exclude eventuale ajustări în cooperarea sa cu Occidentul în domeniul neproliferării şi al controlului armamentului, a declarat miercuri pentru agenţia de presă RIA Novosti şeful Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului de Externe rus.

Dacă Rusia este considerată inamic, este puţin probabil să reuşim să continuăm cooperarea de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, a spus înaltul diplomat rus.

Federaţia Rusă a anunţat că de la 11 martie îşi suspendă participarea la reuniunile grupului comun de consultare prevăzut în Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (FACE). Anunţul a fost făcut marţi de Anton Mazur, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena cu privire la securitatea militară şi controlul armamentului. Astfel, suspendarea participării Rusiei la acest tratat semnat în 1990, anunţată de Moscova în 2007, devine completă.

Până acum „răcirea relaţiilor cu Occidentul nu a avut efecte semnificative pentru cooperarea dintre ţările noastre în domeniul neproliferării şi al controlului armelor”, dar aceasta nu poate „să dureze la infinit”, a afirmat Ulianov. El nu a exclus ca Rusia „să treacă în revistă situaţia din acest domeniu (al neproliferării şi controlul armamentului)”. „Unele ajustări ar putea fi făcute”, a adăugat diplomatul rus.

Gestul „demonstrativ” al Rusiei arată că Europa este lipsită în prezent de un sistem de securitate, estimează expertul rus Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova.

„Acest grup este o structură pur formală, care nu se ocupă de nicio problemă substanţială. Aşadar, este un gest demonstrativ, simbolic. Aceasta este, dacă vreţi, răspunsul la activitatea pe care NATO o desfăşoară în prezent pentru a-şi consolida flancul său estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat expertul rus, într-un interviu acordat RIA Novosti.

Tratatul FACE a fost semnat în 1990 de 16 state membre NATO şi şase state membre ale Tratatului de la Varşovia, stabilind limite egale pentru fiecare bloc în cinci categorii principale de armament convenţional şi mijloace tehnice militare, respectiv tancuri, vehicule blindate de luptă, piese de artilerie, elicoptere de asalt şi avioane de luptă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...