Rusia ar putea relaxa embargoul la produse alimentare impus Occidentului

by Genko Genko

Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din unele state din Uniunea Europeană, precum Grecia, permiţând ca produsele agricole din aceste ţări să fie procesate în interiorul Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, informează postul de televiziune Russia Today.

Declaraţiile lui Dmitry Peskov vin după ce guvernul de la Atena a cerut Moscovei să ridice sancţiunile pentru furnizarea de „produse agricole vitale”.

Potrivit prevederilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Rusia nu poate face o excepţie în cazul Greciei, a precizat Dmitry Peskov pentru cotidianul rus Izvestia. „Există nişte reguli foarte clare ale OMC iar Rusia în calitate de ţară membră nu are de ales. Nu putem impune sancţiuni Uniunii Europene dar să ridicăm selectiv aceste sancţiuni pentru una sau mai multe state”, a spus Peskov. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a subliniat că livrările directe de produse agricole pot fi înlocuite cu „importuri de materie primă şi o investiţie în facilităţi de procesare a alimentelor bazate în Rusia”.

De asemenea, la începutul lunii februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia va putea să coopereze cu autorităţile agricole ungare în pofida sancţiunilor, adăugând că înfiinţarea de societăţi mixte va ajuta la evitarea dificultăţilor apărute în urma deciziei Moscovei de a introduce un embargou pentru produsele agricole occidentale.

Însă, experţii citaţi de Izvestia susţin că ideea autorizării importurilor de materie primă care să fie procesată în interiorul Rusiei contravine decretului semnat de Vladimir Putin, care interzice şi importul de materie primă. Referindu-se la posiblitatea unor amendamente la decretul prezidenţial, Peskov a spus că „acest lucru va fi discutat”, adăugând că nu există niciun fel de garanţii că negocierile se vor finaliza printr-o astfel de schemă.

La începutul lunii august 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

CITIȚI ȘI...