Rusia, în apărarea Coreei de Nord; Avertizează SUA în legătură cu instalarea unui sistem antirachetă

by Genko Genko

Rusia a avertizat marți Statele Unite ale Americii în legătură cu trimiterea unui sistem de apărare antirachetă în Coreea de Sud, afirmând că acest lucru ar putea amenința securitatea regiunii, relatează AFP.

Washingtonul a anunţat anterior că intenţionează să desfăşoare acest sistem, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), în Coreea de Sud pentru a servi ca factor de descurajare împotriva unei ipotetice provocări militare din partea Coreei de Nord.

„O astfel de decizie nu poate decât să ne stârnească îngrijorarea în legătură cu caracterul distructiv al sistemului global de apărare antirachetă al SUA pentru securitatea internaţională”, a făcut cunoscut Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

„Într-o regiune în care situaţia este deja extrem de complicată în termeni de securitate, acest lucru ar putea fi un pas în plus către o cursă a înarmării în nord-estul Asiei şi ar complica şi mai mult soluţionarea problemei nucleare în peninsula coreeană”, se mai spune în comunicat.

China a avertizat de asemenea că desfăşurarea acestui sistem de apărare antirachetă american ar putea submina pacea şi stabilitatea în regiune.

Din ce în ce mai izolată în relaţiile sale cu Occidentul din cauza crizei din Ucraina, Rusia şi-a intensificat eforturile în vederea unei apropieri de Coreea de Nord, fostul său aliat în timpul Războiului Rece. Astfel, Moscova şi Phenianul au numit anul 2015 „anul prieteniei” între cele două ţări şi Kremlinul a anunţat că liderul nord-coreean Kim Jong-Un va efectua prima sa vizită oficială în afara ţării cu ocazia festivităţilor din 9 mai de la Moscova, prilejuite de victoria împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.

CITIȚI ȘI...