Rusia acuză SUA că „mimează” lupta împotriva Statului Islamic

by Genko Genko

Rusia a acuzat marţi Statele Unite că mimează lupta împotriva Statului Islamic (SI) şi că şi-au redus în mod deliberat atacurile aeriene din Irak pentru a permite luptătorilor grupării jihadiste să se deplaseze în Siria pentru a încetini avansul susţinut de Moscova al armatei siriene, relatează Reuters, conform Agerpres.

În cel mai recent semn al tensiunilor tot mai mari dintre Moscova şi Washington, Ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat că SUA şi coaliţia pe care o conduc şi-au redus semnificativ atacurile aeriene din Irak în septembrie, când trupele siriene, sprijinite de forţe aeriene ruse, au început să recucerească provincia Deir al-Zor.

„Toată lumea vede că această coaliţie condusă de SUA mimează lupta cu Statul Islamic, în special în Irak, dar ar lupta în continuare activ cu Statul Islamic în Siria dintr-un anumit motiv”, a spus general-maiorul Igor Konaşenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Rezultatul, a spus el, a fost că militanţii s-au mutat în număr mare de la zonele de graniţă din Irak în provincia Deir al-Zor, unde încearcă să se instaleze pe malul stâng al râului Eufrat.

„Acţiunile Pentagonului şi ale coaliţiei necesită o explicaţie. Este această schimbare de strategie o dorinţă de a complica pe cât posibil operaţiunea armatei siriene, sprijinită de forţele aeriene ruse, de a elibera teritoriul sirian de la est de Eufrat?”, a întrebat Konaşenkov.

„Sau este o mişcare vicleană de a-i alunga pe teroriştii Statului Islamic din Irak şi a-i forţa să plece în Siria, în calea bombardamentelor de precizie ale forţelor aeriene ruse?”, a adăugat el.

Oficialul rus a mai afirmat că trupele siriene încearcă să alunge Statul Islamic afară din oraşul al-Mayadin, la sud-est de Deir al-Zor, dar că gruparea jihadistă îşi întăreşte zilnic rândurile cu „mercenari străini” care vin dinspre Irak.

CITIȚI ȘI...