Rusia a pregătit trei opțiuni de a sancționa Republica Moldova, Ucraina și Georgia

by Genko Genko

Guvernul rus a elaborat trei opțiuni pentru modul în care Federația Rusia își va proteja piața internă după intrarea în vigoare a acordurilor semnate de Uniunea Europeană cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Astfel, Rusia intenționează să introducă trei tipuri de sancțiuni împotriva acestor trei țări.

Potrivit presei ruse, prima versiune a sancțiunilor ar fi revizuirea anexei 6 din acordul privind zona de liber schimb CSI, care prevede ca țările membre să revizuiască ratele de export până la zero dacă au fost depistate unele încălcări ale acordului. Oficialii ruși consideră că în acest caz trebuie sancționată Republica Moldova, „deoarece ea a fost prima țară care a ratificat acordul cu UE”.

A doua opțiune prevede suspendarea acordului privind zona de liber schimb CSI pentru țările care au semnat un acord cu UE. Aceasta se poate face doar în cazul în care se va dovedi că țara respectivă a încălcat tratatul CSI sau a schimbat radical unele prevederi din tratat.

Citește și: Din 21 iulie, Rusia interzice importul de fructe din Republica Moldova

A treia opțiune, dar și cea mai dură, după cum scrie presa rusă, ar fi o interdicție totală privind comerțul anumitor grupe de produse, acesta fiind o „măsuri de protecţie” a pieței CSI.

Citește și: Comisarul european pentru agricultură: Căutăm modalități de a sprijini Republica Moldova

Totodată, ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, a declarat că Rusia va renunța la consultările cu Ucraina dacă acesta va ratifica Acordul de asociere în forma actuală.

„În cazul în care Ucraina va lua astfel de măsuri ( de a ratifica Acordul în această formă – n.r.), vom considera că nu mai suntem obligaţi să participăm la consultări (consultările Rusia-Ucraina-UE – n.r.) şi vom lua măsuri unilaterale pentru protejarea intereselor economice”, a declarat Aleksei Uliukaev.

CITIȚI ȘI...