Rusia a înștiințat oficial că suspendă relațiile cu APCE

by Genko Genko

Moscova a notificat oficial Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cu privire la suspendarea temporară a cooperării şi la refuzul de a participa la sesiunea de vară a organizației, a anunţat marţi preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat, Aleksei Puşkov, potrivit Ria Novosti.

„Delegaţia rusă nu va participa la sesiunea din luna iunie a APCE. Am întrerupt temporar cooperarea cu Adunarea pe durata sancţiunilor împotriva delegaţiei noastre”, a explicat parlamentarul rus.

Potrivit sursei, preşedintele Dumei, Serghei Narâşkin, a adresat o scrisoare în acest sens preşedintei APCE, Anne Brasseur, a mai spus Puşkov, într-un interviu apărut marţi în cotidianul Izvestia.

„Mesajul conține un studiu detaliat despre poziția Rusiei în raport cu Crimeea și criza din Ucraina, supune criticii decizia APCE de a priva delegaţia rusă de anumite prerogative, asigurând, totodată, că nu refuză dialogul, ci respinge doar limbajul sancţiunilor, întrucât acestea fac imposibilă cooperarea”, a argumentat liderul parlamentar rus.

În luna aprilie, APCE a adoptat o rezoluţie în legătură cu anexarea Crimeei la Rusia şi a ridicat delegaţiei ruse dreptul de vot şi de participare în organismele de conducere ale Adunării şi la misiunile sale de observare până la sfârşitul anului 2014.

Drept răspuns, Duma de Stat a adoptat o declaraţie cu privire la imposibilitatea reluării dialogului în cadrul APCE până când împotriva Rusiei sunt în vigoare sancţiuni.

CITIȚI ȘI...