Românii din Cernăuţi solicită şcoli şi universităţi cu predare în limba română

by Genko Genko

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Cernăuţi au înmânat autorităţilor ucrainene lista de probleme în sfera învăţământului cu care se confruntă românii din regiune.

Printre problemele menţionate în cadrul întrunirii, se numără reducerea numărului de şcoli cu predare în limba română, lipsa de manuale pentru elevi, calitatea slabă a traducerilor testelor pentru evaluarea finală a cunoştinţelor elevilor în preajma admiterii la universităţi, necesitatea deschiderii unei grupe suplimentare pentru copiii vorbitori de limba română la Grădiniţa de copii nr. 1 din Cernăuţi, scrie infoprut.ro

Director al Editurii „Alexandru cel Bun” şi membru de onoare al Academiei Române, Alexandrina Cernov, a atras atenţia conducerii regiunii, dar şi a rectorului Universităţii Naţionale din Cernăuţi, cu privire la necesitatea deschiderii unei facultăţi pedagogice cu predare în limba română.

La rândul său, guvernatorul regiunii a promis să studieze în detalii cerinţele etnicilor români din Cernăuţi, după care părţile au convenit să transforme întâlnirea dedicată problemelor din sfera învăţământului într-o conferinţă care să se desfăşoare în mod regulat.

CITIȚI ȘI...