Rogozin, nemulțumit de discursul lui Streleț la ONU

by Genko Genko

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut deja pentru retorica sa agresivă, a lansat critici la adresa prem-ministrului Valeriu Streleț. Mai exact, Rogozin a criticat discursul premierului rostit în plenul Adunării Generale a Națiunilor Unite, de la New York.

Într-o postare pe contul său de twitter, Rogozin se întreabă dacă autoritățile de la Chișinău au avut un dialog constructiv cu partea transnistreană, în condițiile în care Streleț a cerut retragerea forțelor militare și a munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldovei.

„Ce au făcut autoritățile moldovenești pentru un dialog cu Transnistria, excluzând șantajul economic și amenințările de blocaj?”, a scris Rogozin.

Amintim că, prim-ministrul Streleț a reiterat la ONU poziția Chișinăului privind situația din Transnistria, insistând asupra retragerii forțelor militare și a munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale și prevederile constituționale.

Referindu-se la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, prim-ministrul a pledat pentru soluționarea acestuia prin identificarea unui statut special, cu respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova.

„Prin restabilirea încrederii și promovarea dialogului, noi trebuie să mergem pas cu pas către o soluționare globală a acestui conflict. El trebuie să fie reglementat pe baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și prin acordarea unui statut special Transnistriei în cadrul granițelor noastre recunoscute la nivel internațional”, a spus Streleț.

CITIȚI ȘI...