Roboţii ucigaşi vor deveni o realitate: Americanii deja îi produc

by Genko Genko

Cercetătorii avertizează ca roboţii ucigaşi vor deveni curând o realitate şi nu avem cum să-i oprim.

Filmele SF despre roboţii care pornesc un război cu oamenii şi distrug planeta nu i-au speriat niciodată pe oamenii de ştiinţă. Nici avertismentele savanţilor Stephen Hawking şi Elon Musk nu au avut prea mare efect.

Oamenii au creat deja forme de inteligenţă artificială, care pot deveni autonome şi astfel se pot întoarce oricând împotriva celor care i-au creat.

Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo spun că deja este prea târziu să interzicem aceste maşinării.

Mai mult, există o divizie specială la Pentagon pentru realizarea de roboţi ucigaşi, finanţată cu un buget de 18 miliarde de dolari.

Acum, mai multe organizaţii nonguvernamentale încearcă să ia măsuri pentru a opri dezvoltarea acestor roboti periculoşi, scrie Daily Mail.

Studiul este realizat de o echipă formată din Tero Karppi, Marc Bohlen şi Yvette Granta, iar cercetarea a fost publicată în International Journal of Cultural Studies.

Experţii spun că singura metodă prin care putem deţine în continuare controlul asupra acestor maşinării inteligente este introducerea unor norme etice în programul lor. Astfel, principiile etice trebuie să fie incluse direct în software, însă se pune problema ce principii vor alege oamenii pentru a le inocula acestor roboţi.

Roboţii inteligenţi se vor confrunta cu dileme greu de rezolvat: cine le este prieten şi cine le este duşman în război? Dar în cazul în care inamicul se predă, mai este acesta un duşman care trebuie ucis?

Inteligenţa artificială îi poate ajuta pe oameni să pună capăt bolilor şi sărăciei, însă există şi un mare risc: acela ca maşinile să scape de sub control şi să ne considere duşmani.

De aceea, mai multe ONG-uri lucrează acum împreună, pentru a găsi cele mai bune metode prin care aceste maşinării inteligente, programate să ucidă, vor putea fi ţinute sub control.

CITIȚI ȘI...