Ridicarea mandatului de deputat al lui Vlad Filat, contestată la CC

by Genko Genko

Un grup de parlamentari ai PLDM a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită ca judecătorii să se expună asupra constituționalității ridicării mandatului de deputat care îi aparține fostului premier Vlad Filat.

Deputații solicită magistraților să examineze sesizarea în regim prioritar, să suspende Hotărârea Parlamentului din 15 decembrie privind declararea vacanței unui mandat de deputat în Parlament și să o declare neconstituțională.

În același timp, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu a depus o cerere la Comisia Electorală Centrală prin care a solicitat amânarea examinării subiectului în partea ce ține de mandatul lui Vlad Filat, până la pronunțarea unei hotărâri de către Curtea Constituțională.

De menționat că, majoritatea deputaților a votat în cadrul ședinței de joi, 15 decembrie, a Parlamentului o hotărâre prin care i-a fost retras mandatul de deputat liberal-democratului Vlad Filat.

Vlad Filat a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, de magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei, la nouă ani de închisoare, pentru corupere pasivă și trafic de influență. De asemenea, instanța de judecată a dispus confiscarea averii acestuia. Politicianul a fost arestat în baza unui autodenunț depus de omul de afaceri Ilan Șor, care a recunoscut că i-ar fi transmis lui Vlad Filat 250 de milioane de dolari pentru ca ultimul să asigure condiții pentru dezvoltarea mai multor afaceri ale lui Șor.

CITIȚI ȘI...