Revoluţia roboţilor este pe cale să înceapă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numărul de roboţi instalaţi va creşte cu 10% pe an, iar până în 2025 maşinile vor ajunge să execute un sfert din sarcinile din industrie din întreaga lume. În zece ani, 4 milioane de roboţi vor avea „locuri de muncă“ faţă de 1,4 milioane în prezent. Revoluţia maşinilor este pe cale să înceapă, scrie Ziarul Financiar.

Analist la o bancă după ce a urmat cursurile unei prestigioase şcoli de comerţ, franvezul Gonzague Gridel a pornit-o pe un drum promiţător prin lumea financiară. Însă la 30 de ani, tânărul a ales să creeze cu un asociat un start-up industrial. Firma lor, MIP Robotics, concepe şi fabrică roboţi ieftini ale căror preţuri încep de la 10.000 de euro. Unii dintre ei se „pricep“, spre exemplu, să scoate piesele defecte, alţii să ambaleze diferite produse, scrie Le Monde. Iar afacerea merge. „Oricât am fi de necunoscuţi, telefonul sună toată ziua. Cererea este foarte mare din partea întreprinderilor mici şi mijlocii“.

Robot? A trecut mai mult de un secol de când cuvântul a fost inventat de scriitorul Karel Capek şi o jumătate de secol de când aceste maşinării au început să-şi găsească de lucru în uzine, mai ales pentru a executa sarcini ingrate şi repetitive cum ar fi vopsirea caroseriilor.

Însă în industrie, era roboţilor este abia la început. Cel puţin acesta este scenariul firmei americane (destul de cunoscută) de analiză a pieţei Boston Consulting Group (BCG).

Firma a publicat un studiu detaliat pe acest subiect. Concluzia: „Adevărata revoluţie a roboticii este pe cale să înceapă“. Gridel nu poate decât să se bucure.

Potrivit analizei, numărul de roboţi industriali vânduţi în întreaga lume va exploda în următorii ani. În 2014, numărul a crescut cu 27%, la 225.000, potrivit cifrelor Federaţiei Internaţionale de Robotică. Nu este decât un început. În 2025, vor intra pe piaţă 500.000 de exemplare. Într-un scenariu mai îndrăzneţ, uzinele vor fi „invadate“ de 700.000 de roboţi, estimează BCG. Populaţia mondială de roboţi, care până acum a crescut cu 2-3% pe an, ar putea avansa cu 10% pe an în următorul deceniu.

„În actualele uzine, roboţii sunt rari precum trifoiul cu patru foi, însă mâine ei vor fi peste tot“, crede Bruno Bonnell, fostul şef al Atari, astăzi directorul unui fond specializat, Robolution Capital.

În prezent, roboţii sunt departe de a fi cucerit planeta şi de a fi înlocuit toţi angajaţii, aşa cum proroceau unele cărţi SF. Nu funcţionează decât 1,4 milioane de exemplare, mai ales în SUA, China, Germania, Coreea de Sud şi Japonia. La fel, ei sunt utilizaţi în puţine nişe industriale precum cea auto, aeronautică, informatică şi electronică. „Spre exemplu, în uzinele americane de material rulant, doar 8% din sarcini sunt executate de roboţi, cu toate că 53% din munci pot fi lăsate în seama roboţilor“, spune Moundir Rachidi, analist la BCG.

Însă ascensiunea roboţilor este doar o problemă de timp. Trei factori se amestecă pentru a convinge companiile industriale să cumpere maşinăriile pentru care, în prezent, ezită să-şi spargă puşculiţele. În primul rând este vorba de tehnologie. În ceea ce priveşte roboţii, aceasta a progresat spectaculos. Piesele sunt din ce în ce mai mici, mai sofisticate, roboţii sunt din ce în ce mai flexibili, mai adaptabili la sarcinile pe care le execută şi sunt to mai inteligenţi.

Cu cele două braţe ale sale, cu mâinile flexibile şi camera de luat vederi cu ajutorul căreia poate localiza piesele, YuMi, noul-născut al grupului ABB, se prezintă ca un robot capabil să asambleze de unul singur aparatură electronică dar şi să colaboreze cu colegii umani în anumite misiuni, asigură fabricantul. Al doilea element cheie este preţul în scădere. În SUA, instalarea unui robot sudor într-o fabrică auto costă 133.000 dolari (118.000 euro), cu 27% mai puţin decât în 2004, potrivit calculelor BCG. Peste 10 ani, preţul ar putea fi cu 20% mai mic. Ori, tendiţa, la forţa de muncă umană, este ca salariul să crească. China nu face excepţie. Acesta este al treilea factor important favorabil roboţilor. Analiştii de la Goldman Sachs au făcut câteva calcule: în China, un robot devine rentabil în ceva mai mult de un an, faţă de 12 ani în 2008. Doar China a cumpărat 56.000 de maşini „inteligente“ în 2014, un sfert din toate cele comercializate în întreaga lume. De la 10% în prezent, ponderea sarcinilor executate de roboţi în industrie poate ajunge la 25% în 2025. În zece ani, robotizarea masivă a Coreei de Sud (scenariul de bază) poate reduce cu o treime costul producţiei. Scăderea ar putea fi de 20-25% în China, SUA, Germania şi Japonia.

Cele mai robotizate ţări, în funcţie numărul de unităţi „adoptate“, vor fi în 2025, în ordine descrescătoare, China, SUA, Japonia, Germania şi Coreea de Sud. La capitolul industrii, cele mai robotizate vor fi cea a echipamentelor de transport, a computerelor şi produselor electronice, cea a apatelor electrice, a utilajelor şi cea a produselor din plastic şi cauciuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...