Reuniunea G7 la nivel de miniștri de externe a început la Hiroshima

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șefii diplomației din țările membre ale G7 (Grupul celor mai industrializate șapte națiuni) au început duminică o reuniune de două zile la Hiroshima, ocazie cu care secretarul de stat american John Kerry efectuează o vizită fără precedent în acest oraș, victimă a primului bombardament atomic din istorie.

Pe agenda reuniunii figurează Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), dosarele asiatice regionale și amenințările globale, a menționat într-un mesaj pe Twitter secretarul de stat american, cel mai înalt responsabil guvernamental din SUA care a vizitat vreodată Hiroshima, scrie Agerpres.

O altă temă importantă, pentru care guvernul nipon exprimă un interes deosebit, este securitatea maritimă, cu voința de a contracara ambițiile teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei.

Dar alegând să-și primească oaspeții la Hiroshima, Japonia — singura țară care a fost ținta unor atacuri atomice — a dorit de asemenea să pună accentul pe dezarmarea nucleară și neproliferarea armamentului atomic.

„Cu această ocazie, vreau să adresez un mesaj puternic pentru pace și o lume fără arme nucleare”, a subliniat ministrul nipon Fumio Kishida în timpul ceremoniei de deschidere. El și-a exprimat speranța de a publica, în finalul întâlnirii de luni, un document care să rămână în anale ca fiind „Declarația de la Hiroshima”.

Miniștrii se vor duce în cursul dimineții de luni la muzeul Memorialul pentru pace, înainte de a aduce un omagiu celor 140.000 de victime ale bombardamentului atomic din 6 august 1945.

Toate privirile sunt îndreptate spre Kerry: va exprima el scuze sau regrete? Convinși că bombardamentele erau necesare pentru a determina Japonia să capituleze, SUA nu și-au cerut niciodată scuze.

Secretarul de stat a răspuns evaziv într-un interviu luat de presa locală, pledând totuși pentru o „lume fără arme nucleare”. „Da, SUA s-au angajat de mult timp pentru o dezarmare nucleară mondială”, a insistat el.

El a amintit că „președintele (Barack) Obama a promovat acest obiectiv”, făcând aluzie la discursul său de la Praga din aprilie 2009. Șeful statului american ar putea chiar să vină la Hiroshima cu ocazia călătoriei sale în Japonia pentru summitul G7.

Această vizită este o premieră și pentru Regatul Unit, reprezentat prin ministrul de externe Philip Hammond și Franța, celelalte două puteri nucleare din G7.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...