Republica Moldova, suspendată de la Campionatul Mondial de haltere din cauza dopajului

by Genko Genko

Republica Moldova a fost suspendată de către Federația internațională de haltere (IWF), în urma reanalizării eșantioanelor recoltate cu ocazia JO 2008 și JO 2012. Astfel, echipa Moldovei nu va putea participa la Campionatul Mondial de haltere din acest an şi nici la cel european de anul viitor.

Federațiile naționale afectate de această sancțiune, adoptată în unanimitate, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al IWF de la București și care va intra în vigoare la jumătatea lunii octombrie sunt, pe lângă Republica Moldova, cele din Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, China, Kazahstan, Turcia și Ucraina.

În cazul Moldovei este vorba despre Alexandru Dudoglo, Anatolie Cîrîcu şi Cristina Iovu.

În iunie 2016, înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, IWF a decis să suspende pentru un an Rusia, Belarus și Kazahstan, țări care au avut cel puțin trei cazuri de dopaj în urma reanalizării eșantioanelor de la Beijing (2008) și Londra (2012), la inițiativa Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

În final, halterofilii ruși nu au luat parte la JO 2016, în timp ce altor țări, care au avut peste trei cazuri pozitive, le-au fost retrase locuri, între care Kazahstanul și Belarus. De asemenea, Azerbaidjan, Republica Moldova, Coreea de Nord, România și Uzbekistan au fost sancționate numeric la Rio, precizează AFP.

„La IWF, noi am clarificat faptul că incidența dopajului în unele zone este total inacceptabilă și că membrii noștri au responsabilitatea de a asigura un sport curat în țările lor. Dacă nu-și îndeplinesc responsabilitățile pentru a șe asigura că sportivii lor sunt curați, atunci își vor pierde dreptul de a participa. Dar nu le vom întoarce spatele; vom continua să colaborăm cu ei, cu WADA și agențiile naționale antidoping pentru a susține activitățile lor antidoping și pentru a-i ajuta să facă schimbările culturale”, a declarat președintele IWF, Tamas Ajan.

CITIȚI ȘI...