Republica Moldova a prelungit cu 3 ani contractul cu Gazprom

by Genko Genko

Concernul rus „Gazprom” a prelungit contractele de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru încă 3 ani, până în anul 2019. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu vicepreședintele Consiliului de Administrație SAD „Gazprom”, Valerii Golubev.

Contractul a fost prelungit la condiții similare anilor precedenți, ceea ce ne va permite să beneficiem de un preț mai mic, comparativ cu anul 2016.

În următorii 3 an, urmează să fie luată o hotărâre privind restructurarea datoriilor istorice ale Republicii Moldova pentru gazele naturale livrate.

În cadrul întrevederii dinte cei doi oficiali, șeful Cabinetului de miniştri a menţionat dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse, inclusiv discuţiile constructive avute cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi Prim-ministrul, Dmitrii Medvedev, în cadrul reuniunilor CSI. La impulsionarea dialogului bilateral, în opinia Premierului, a contribuit şi şedinţa Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, care a avut loc la Moscova, în noiembrie 2016.

Premierul Pavel Filip a evidenţiat în mod special colaborarea dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă în domeniul gazului. „În prezent, Republica Moldova îşi achită la timp consumul curent de gaze naturale, nu avem restanţe. Atunci când există voinţă, problemele pot fi soluționate”, a subliniat Pavel Filip.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului de Administrație SAD „Gazprom”, Valerii Golubev, a salutat achitarea la 100% a consumului curent de gaze naturale de către Republica Moldova, menţionând că acest fapt constituie o temelie bună pentru dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale în acest sector, precum și pentru extinderea dialogului privind soluționarea problemei datoriilor istorice pentru gazele naturale livrate către țara noastră în anii 90 ai secolului trecut.

CITIȚI ȘI...