Republica Moldova, o ţară fără perspective; Majoritatea părinților consideră că în străinătate copiii au șanse mai mari de realizare

by Genko Genko

Majoritatea părinților – 63,3% – consideră că în străinătate copiii lor au șanse mai mari de realizare, în timp ce doar 24,5% au optat pentru Republica Moldova. Cifrele respective au fost făcute publice astăzi în cadrul prezentării sondajului de opinii cu tematica „Calitatea vieţii – probleme sociale”, lansat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Datele sondajului mai relevă că doar 31,6% din copii, care au vârste peste 16 ani sunt în Republica Moldova, în timp ce 22,6% se află peste hotare. Ceilalți respondenți au răspuns că nu au copii cu vârste peste 16 ani.

În același timp, din numărul total de respondenți doar 9,5% ar intenționa să mai plece peste hotare în următoarele șase luni și 11,8% ar intenționa, însă nu în următoarea jumătate de an.

Fiind chestionați asupra posibilelor acțiuni ale statului, care ar determina persoanele plecate la muncă peste hotare să revină în țară, marea majoritate – 71,5% au optat pentru crearea noilor locuri de muncă, pentru ridicarea salariilor și nivelului de trai – 69,3%, pentru dezvoltarea economică a țării – 46,2%, pentru schimbarea conducerii țării – 22,7% și pentru combaterea criminalității – 11,2%.

Sondajul respectiv a fost efectuat pe un eșantion de 1 109 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în 13 regiuni geografice, care coincid cu unitățile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane.

CITIȚI ȘI...