Republica Moldova, Georgia și Ucraina ar putea beneficia de noi stimulente din partea Uniunii Europene

by Genko Genko

În cadrul summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017 Uniunea Europeană va propune Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei un nou model de cooperare. Acest lucru se conține într-o rezoluție, aprobată de Comisia de afaceri externe a Parlamentului European.

Documentul conține o serie de recomandări, adresate instituțiilor UE privind elaborarea soluțiilor care vor fi prezentate în cadrul summit-ului.

Rezoluția respectivă mai presupune și oferirea unor noi stimulente țărilor din Parteneriatul Estic, care au obținut succese considerabile în implementarea reformelor recomandate de UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor avea posibilitatea să adere la uniunea vamală și energetică europeană, la zona Schengen. Totodată statele respective vor putea beneficia de anularea tarifelor la roaming și se vor putea alătura politicii comune de securitate și apărare a UE.

Europarlamentarii au mai recomandat și crearea unui fond pentru cele trei țări ale Parteneriatului Estic care va asigura investițiile de stat și private pentru proiectele de infrastructură socio-economică.

CITIȚI ȘI...