Republica Moldova, dispusă să semneze convenția împotriva traficului cu organe, elaborată de CoE

by Genko Genko

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, a făcut apel marți la statele lumii să semneze o convenție internațională împotriva traficului cu organe umane, exprimându-și totodată încrederea că documentul va putea intra rapid în vigoare.

Încă din prima zi a deschiderii sale pentru semnare, 14 state au intenția de o semna, „ceea ce este de bun augur pentru a intra rapid în vigoare”, a declara Jagland, citat de Agerpres.

Convenția, care are drept scop armonizarea legislațiilor privind lupta împotriva traficului cu organe, a fost negociată de către cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, dorindu-se a fi cu acoperire globală și orice țară care vrea să adere la ea o poate face.

„Europa, foarte des, poate fi punctul de plecare” al mișcărilor de armonizare a legislației în lume”, a afirmat Jagland.

Pentru statele care vor semna textul, care are valoare juridică constrângătoare, va fi vorba înainte de toate de „a umple golurile (în materie de legislație privind donarea de organe) și de a introduce o protecție a victimelor”, a precizat el.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, primele 14 țări dispuse să semneze documentul sunt: Albania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Grecia, Italia, Luxemburg, Norvegia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia și Marea Britanie.

Semnarea documentului este prevăzută pentru miercuri la Santiago de Compostela, în nordul Spaniei.

CITIȚI ȘI...