Reparația fostului sediu al Procuraturii Generale ridică multe semne de întrebare

by D M
Distribuiti mai departe...

Situație paradoxală legată de lucrările de reparație a fostului sediu al Procuraturii Generale. Autoritățile, cele care ar trebui să fie un exemplu privind transparența, fac exact pe dos. 

Deși clădirea a intrat în șantier, acolo nu există niciun panou informativ pe care să fie indicată firma implicată în proces și costul lucrărilor. Despre aceasta scrie indignat pe pagina sa de Facebook, membrul Partidului Nostru, Ilian Cașu. 

Ремонт века la fostul sediu al Procuraturii Generale de pe Bănulescu-Bodoni. Alianta PSRM-ACUM le pregateste Autoritatii Nationale de Integritate (primele 2 etaje) si Procuraturii Anti-Coruptie (celor care se vor ocupa de spalarea banilor) conditii mai bune de munca. Nu-i nici un panou informativ pe șantier care sa ne spună ce firma execută lucrările, dar, și mai important, câți bani publici se cheltuie pe reparație”, scrie Cașu în mesajul său. 

Într-un comentariu la postare, specialistul în restaurări, Veaceslav Lungu adaugă că licitația a fost câștigată de o companie cu peste 15% mai puțin decât costurile estimative ale reparației. 

Vedem care va fi finisarea și cine va răspunde!”, scrie Lungu.

Culmea e că noii locatari sunt angajații Autorității Naționale de Integritate (ANI) și cei ai Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), care nu par deranjați de acest aspect și prin urmare nu au considerat necesar să afișeze costul propriului confort.

Totuși, reprezentantul PN, Ilian Cașu se întreabă dacă “Pentru a verifica proprietățile dobândite dubios de către Ilan Shor, de exemplu, șefa ANI, Rodica Antoci, are nevoie de un birou mai luxos, mai spațios și mai central decât cel existent pe Alecu Russo???”.

Опубликовано Ilian Casu Суббота, 9 ноября 2019 г.

În sediul restaurat, Autoritatea Națională de Integritate va ocupa etajele 1 și 2 ale imobilului, precum şi construcţiile aferente amplasate la sol, iar Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor – etajele 3 și 4, după ce clădirea a fost transmisă acestor instituții, cu titlu gratuit, printr-o decizie de Guvern.

Mai mult decât atât, Ziarul Național scrie că expertiza anticorupție efectuată de CNA asupra acestui proiect de hotărâre reclamă faptul că documentul nu a fost supus consultărilor publice și nu a fost publicat pe pagina web a Cancelariei de Stat și nici pe portalul particip.gov.md, iar autorii nu indică suprafața care este transmisă în gestiune altor instituții, ceea ce constituie risc de corupție.

„Atenţionăm că proiectul nu stipulează expres toate bunurile imobile amplasate pe adresa b-dul Mitropolitul Gavriil Bănulescu-bodoni, nr.26 din mun.Chişinău (teren proprietate publică a statului cu numărul cadastral: 0100419.095 şi cu suprafaţa de 0.4008 ha.), ceea ce acordă o obscuritate asupra procesului de transmitere în gestiune. Pentru a se garanta transmiterea în mod transparent a tuturor bunurilor imobile amplasate pe terenul sus-citat, este necesară enumerarea expresă a acestora (în speţă, bunurile care sunt amplasate pe lângă clădirea administrativă şi se află pe terenul indicat)”, susține CNA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.