Renato Usatîi propune un nou plan de imunizare: „Nu se vor mai putea face mașinații”

by D M

În urma haosului generalizat în campania de vaccinare, liderul Partidului Nostru și primarul de Bălți, Renato Usatîi va propune un nou regulament în baza căruia să se desfășoare procesul de imunizare. El a declarat despre aceata marți într-un briefing de presă, în care a menționat că va discuta inițiativa sa mai întâi cu membrii Comisiei pentru Sănătate Publică de la Bălți, după care o va expedia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). 

Trebuie de aprobat un regulament și făcută ordine pentru a nu oferi cuiva “posibilitatea” de a face mașinații. Spre exemplu, de la opt dimineața și până la 12:00 se vaccinează toți cei care intră în prima categorie de vaccinare. Dacă cineva nu a venit sau nu a refuzat, oamenii trebuie să poată fi imunizați după principiul primul venit, primul servit, așa cum spre exemplu se întâmplă în România și în alte țări. Așa ar fi corect, pentru că explicațiile unor așa numiți specialiști, care spun că vaccinul are termen mic de păstrare, noi nu avem frigidere, dar serul trebuie administrat și vaccinăm pe cine putem… Nu mai merge așa ceva, pentru că dacă procesul este organizat corect, vă asigur că aceste persoane pot fi organizate și ele, în cazul în care, spre exemplu, cineva din prima etapă de vaccinare nu dorește să-și administreze serul sau nu a venit”.

Renato Usatîi a declarat despre acest lucru marți, după ce mai mulți funcționari, dar și doi deputați s-au vaccinat deși nu au avut dreptul. Unii dintre aceștia au declarat că s-au imunizat la propunerea medicilor, obligați să utilizeze serul. 

Primarul de Bălți a vorbit și despre o schemă în baza căreia mai multe persoane publice, cu foarte mulți bani, au reușit să se vaccineze cu „Pfizer” înaintea a sute de medici. Potrivit primarului, aceștia se angajau temporar la o instituție medicală ocupând funcții în rândul personalului auxiliar, iar astfel deveneau eligibili pentru vaccinare.

Deci, dimineața, unii dintre aceștia apar pe coperta unei reviste glamuroase, iar seara se angajează fictiv ca paznic la o instituție medicală”, a spus Renato Usatîi și a cerut Ministerului Sănătății să publice lista tuturor persoanelor vaccinate: „Veți fi ȘOCAȚI când veți vedea LISTA”, a adăugat el. 

Zilele trecute, Moldova a început să se confrunte cu un adevărat haos în campania de vaccinare: avem mai puține doze decât ne trebuie; medicii sunt presați de Minister să administreze serul primit, în condițiile în care nu există condiții de păstrare a acestuia, iar mulți dintre cei incluși în prima categorie de imunizare nu vor să se inoculeze. 

Renato Usatîi a afirmat în repetate rânduri că de vină pentru acest lucru este organizarea proastă a procesului de imunizare, dar și lipsa unei campani clare de informare cu privire la utilitatea vaccinului.  

Este nevoie de imunizare masivă. Tragedia este că oamenii privesc cu multe semne de întrebare spre vaccinurile anti-Covid, pentru că nimeni nu le-a spus cât sunt de utile. Trebuia să se depună efort pentru informare, nu să se facă declarații cine mai repede aduce serul, pentru ca acesta tot cu țârâita să ajungă. Populația, mai ales de la sat, se uită la aceste injecții ca la sticluțele cu iad. Acum este vaccinat personalul medical, care înțelege împortanța imunizării fără multe explicații, dar să vezi “bucurie” când le va ajunge rândul celorlalți cetățeni. Campanie de informare. Iată ce fac oamenii “sănătoși” la cap, în primul rând. Și apropo, acest lucru îl putea face și un guvern interimar. Asta o spun pentru cei care declară că doar un guvern cu mandat deplin ne poate salva de pandemie”, a scris președintele PPPN într-o postare pe Facebook.

În prezent, în Republica Moldova derulează prima etapă de vaccinare, în rândul lucrătorilor medicali. Până acum au fost vaccinate 33.885 de persoane din totalul de 78.000.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu

1 comment

occuckBok 7 martie 2023 - 19:37

Because nursing homes do not receive higher reimbursement to manage acutely ill long term care residents on site, nursing homes have had financial incentives to transfer residents to hospitals, according to the study background cialis from india

Răspuns