Relaţie disfuncţională? Comerţul Rusia-China a scăzut cu o treime

by Genko Genko

Alianţa economică dintre Rusia şi China pare să funcţioneze doar pe hârtie. Ultimele date publicate de Administraţia Vamală a Chinei arată că, în luna august, nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua ţări a scăzut cu aproape o treime.

Faţă de luna august a anului trecut, nivel schimburilor comerciale dintre Rusia şi China a înregistrat o scădere cu 32,6 procente, valoarea acestora fiind de doar 6,13 miliarde dolari, anunţă agenţia TASS.

Conform raportului Administraţiei Vamale de la Beijing, exporturile din China către Rusia s-au diminuat cu 37, 6%, având o valoare de 3,631 miliarde dolari, în timp ce Rusia a reuşit să exporte produse de doar 2,499 miliarde dolari, cu 23,8% mai puţin decât în urmă cu un an.

Aceeaşi situaţie se observă şi în evoluţia schimburilor comerciale din primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, acestea fiind în scădere cu 29,5%, până la valoarea de 43,814 miliarde dolari.

China a exportat cu 36,3% mai puţină marfă în Rusia, valoare fiind de 21,628 miliarde dolari, în timp ce importurile de mărfuri ruseşti au fost cu 21,2% mai reduse decât în primele 7 luni ale anului trecut, înregistrând o valoare de 22,187 miliarde dolari.

CITIȚI ȘI...