Reguli noi pentru înregistrarea unui partid politic; Maia Sandu: „Cerințe abuzive, apărute peste noapte”

by Genko Genko

Ministerul Justiției are noi condiții pentru înregistrarea unui partid politic. Dacă până acum lista membrilor partidului trebuia să conțină numele, prenumele, data naşterii, domiciliul, seria, numărul actului de identitate şi semnătura membrului de partid, acum Ministerul Justiției cere să fie stipulat și locul de muncă al membrilor de partid.

Despre noile reguli anunță fosta ministră a Educației și inițiatoarea proiectului politic PAS, Maia Sandu, care vrea să înregistreze un partid politic.

„O surpriză de la Ministerul Justiției. Legea nr.294 din 2007 privind partidele politice spune că pentru înregistrarea unui partid politic, la Ministerul Justiţiei, se depune lista membrilor partidului care cuprinde: numele, prenumele, data naşterii, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura membrului. La 22 aprilie 2016, Ministerul Justiției plasează pe pagina sa oficială un document prin care impune o cerință nouă, care nu se conține în lege – locul de muncă al membrilor de partid”, anunță Sandu.

Potrivit fostei ministre, noile cerințe ar urma să afecteze procesul de înregistrare al partidului, întrucât mii de membri PAS au semnat listele formațiunii fără a indica locul de muncă.

„Noua cerință vine după ce câteva mii de cetățeni au semnat în listele de membri PAS fără a indica locul de muncă. Pornind de la semnalele primite de la unii membri PAS din raioane despre faptul că sunt intimidați, șantajați, că li se cer numele membrilor organelor teritoriale de conducere etc., apare întrebarea: de ce ar avea nevoie Ministerul Justiției de locul de muncă al membrilor unui partid? Sper că documentele cu cerințe abuzive, apărute peste noapte, nu sunt mai presus de Lege”, mai anunță Maia Sandu.

CITIȚI ȘI...