Reformarea Procuraturii a primit avizul Comisiei de la Veneția; Ce prevede noul proiect

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea privind reformarea Procuraturii a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția și ar urma să fie adoptată de Parlament în vara acestui an, a anunţat ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit ministrului, Proiectul de lege prevede o nouă modalitate de alegere și de demitere a procurorului general. De asemenea, în proiect se stipulează că procurorii vor avea mai multă independență față de factorul politic, dar și față de superiorii lor în procesul de luare a deciziilor.

„Noul proiect de lege prevede ca figura procurorului să fie numită la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor de către președintele Republicii Moldova. Astfel, întreg procesul de numire a procurorului general va fi separat, între mai mulţi participanţi”, a precizat ministrul Justiţiei.

Conform Proiectului, va fi majorat termenul mandatului de procuror de la 5 la 7 ani, fără drept de realegere, dar și fără a putea fi demis din funcție de către factorii politici.

De asemenea, fiecare procuror va avea un singur șef ierarhic-superior, care va putea interveni doar în mod excepțional și doar pentru a corecta unele greșeli în dosarul pe care îl administrează primul.

„Comisia de la Veneția ne-a recomandat să delimităm în mod foarte clar și precis competențele Procuraturii în afara dreptului penal. De asemenea, se recomandă să se prevadă un mecanism distinct de demitere a procurorului general, care să fie unul deosebit de mecanismul de demitere a altor procurori din organele de procuratură. Totodată, Comisia a recomandat ca prevederile propuse cu privire la procurorii din Găgăuzia să fie revăzute astfel încât să fie prevenită coliziunea cu legea specială care reglementează statutul special al Autonomiei”, a precizat ministrul Grosu.

Acesta a precizat că implementarea acestei reforme este posibilă și fără modificarea Constituției, cu excepția procedurii noi de numire a procurorului general.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat Parlamentului între 15 și 20 mai. După adoptare, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...