Reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi stabilitatea sectorului bancar, prioritățile Consiliului de Asociere RM-UE

by Genko Genko

Reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi stabilitatea sectorului bancar rămân priorități în parcursul european al Republicii Moldova. Despre aceasta s-a convenit în cadrul primei şedinţei plenare a Consiliului de Asociere Republica-Moldova, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, dar şi prim-ministrul Chiril Gaburici.

Partenerii europeni au remarcat succesele obţinute de ţara noastră până în prezent. Relevant în acest sens este faptul că, în 2014, exporturile moldoveneşti pe piaţa UE au crescut cu aproximativ 10%, iar importurile cu 4%.

De asemenea, s-au înregistrat progrese în armonizarea legislaţiei naţionale la standardele europene şi promovarea proiectelor ce ţin de asigurarea securităţii energetice.

În cadrul reuniunii, partenerii de dialog au stabilit la cel mai înalt nivel politic priorităţile pentru următoarea perioadă.

Astfel, s-a convenit asupra domeniilor care necesită eforturi conjugate pentru realizarea reformelor în conformitate cu Memorandumul de înţelegere, semnat în 2014, care prevede o asistenţă financiară de 410 de milioane de euro în următorii trei ani. Oficialii europeni au reiterat disponibilitatea de a ne acorda în continuare consilierea şi asistenţa necesară.

CITIȚI ȘI...