Reacția Chișinăului la „scrutinul electoral” din Transnistria

by Genko Genko

Biroul politici de reintegrare a luat act de așa numitul „scrutin electoral” desfășurat la 11 decembrie curent, în raioanele de est ale Republicii Moldova și reiterează determinarea fermă a autorităților moldovenești de a menține funcționale toate platformele de dialog existente.

De asemenea, autoritățile de la Chișinău anunță că sunt determinate să promoveze acțiuni pozitive în „măsură să demonstreze deschiderea și voința politică a Chișinăului de a soluționa problemele stringente cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale r. Nistru și de a îmbunătăți nivelul lor de trai, direcționând eforturile spre reglementarea definitivă a dosarului transnistrean, restabilirea spațiilor naționale unice și realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării”.

„Menționăm faptul că, respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componența statului unitar și indivizibil Republica Moldova, reprezintă linii directorii primare în procesul de reglementare a problemei transnistrene”, se arată într-un comentariu al Biroului politici de reintegrare.

De menționat că așa-numitul președinte ales al regiunii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselki, a anunțat că nu va discuta cu autoritățile de la Chișinău despre un statut special pentru „republică”.

Într-un comentariu oferit publicației ruse Ria Novosti Krasnoselki a declarat că este deschis dialogului cu autoritățile de la Chișinăul, însă consideră că nu este nevoie pentru a discuta despre un statutul specific pentru Transnistria.

„Suntem deschiși dialogului cu oficialii de la Chișinău, sunt gata să discut despre problemele economice, problemele umanitare, culturale și politice. Nu văd însă rostul să discutăm despre un stat special pentru Transnistria”, a declarat Krasnoselki pentru publicația rusă.

CITIȚI ȘI...