„Războiul declarativ” dintre Guvern şi Preşedinţie privind participarea militarilor moldoveni la stagiul practic din Ucraina a fost stins de CC

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Războiul declarativ” dintre Guvern şi Preşedinţie pe subiectul participării unui grup de 57 de militari moldoveni la un stagiu de instruire în Ucraina, ia sfârșit. Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea președintelui Igor Dodon privind participarea grupului de militari moldoveni la stagiul din Ucraina, aprobată de Guvern.

Curtea a reiterat faptul că un act normativ poate constitui obiect al jurisdicției constituționale doar în cazul în care se atestă o legătură indisolubilă de conținut între prevederile abordate sub aspectul neconstituționalității și normele Legii Supreme.

Magistrații spun că, din analiza atribuțiilor Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării, prevăzute de Constituție, nu reiese competența exclusivă a Președintelui de a lua anumite decizii, aceasta fiind partajată cu Parlamentul, astfel șeful statului neavând discreție totală în domeniul apărării. În mod similar, anumite competențe stabilite de lege sunt partajate între Președintele Republicii Moldova și Guvern.

„Având în vedere că Preşedintele Republicii Moldova este şi comandantul suprem al forţelor armate, prin Hotărârea nr. 15b din 16 decembrie 1996 cu privire la interpretarea articolului 87 din Constituția Republicii Moldova, Curtea a statuat că Preşedintele Republicii Moldova conduce Ministerul Apărării în limitele atribuţiilor în domeniul apărării prevăzute în Constituţia Republicii Moldova şi în actele normative care nu contravin Legii Supreme”, se arată în decizia CC.

Astfel, CC declară inadmisibilă sesizarea Președintelui Republicii Moldova privind controlul constituționalității Hotărârii Guvernului nr. 709 din 6 septembrie 2017 privind participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire din Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...