Război între Filat și Leancă: Josnicie politică moldovenească și spulberarea unui mit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ieri Filat a strecurat în presă o scrisoare care datează din 16 septembrie 2014, cu câteva zile înainte de deplasarea lui Iurie Leancă la București, pentru a-l susține pe Victor Ponta la lansarea de pe Național Arena, în cursa prezidențială.

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, din care și PLDM-ul face parte, îl atenționa pe Leancă, să nu facă acest pas, întrucât nu ar fi unul deloc normal.

Leancă nu l-a ascultat pe Daul deloc, ba chiar l-a sfidat, aș spune, susținându-l direct pe Ponta și asumându-și gestul ca pe o reprezentare a voinței cetățenilor Republicii Moldova.

Citește și: (DOC) Iurie Leancă, criticat dur de Joseph Daul pentru „dezamăgirea” provocată la Bruxelles

La câteva ore de la apariția în presă a scrisorii, Leancă a ieșit cu o victimizare.  Caracteristică unui individ care a motivat faptul că a girat cu semnătură hoțiile lui Filat și Plahotniuc prin „am fost un simplu premier”. Leancă a recunoscut existența scrisorii, dar l-a acuzat, indirect, pe fostul său bun prieten, Vladimir Filat, că prin publicarea ei acum vrea să-l îndepărteze din partid.

Citește și: (DOC) Leancă își acuză colegii din PLDM că vor să-l determine să părăsească partidul

Nimicnicia lui Filat…

Gestul lui Filat demonstrează încă odată (ne)calitățile umane ale acestui individ. Unul lipsit total de scrupule, care ar merge la orice mârșăvie pentru a-și îndeplini scopurile meschine.

După ce în campania pentru prezidențialele din România a tot scăldat-o, spunând că gestul lui Leancă e „personal” și-i „aparține”, a uitat de el total până în ziua învestirii Guvernului Gaburici. În acea zi însă l-a acuzat pe Leancă de nerespectarea „disciplinei de partid”, amintind și cazul cu Ponta. Acum, când nu mai are nevoie de Leancă în PLDM, nu se mai gudură pe lângă ăsta, pentru a-l ține aproape, ba chiar aruncă lucruri compromițătoare în presă.

Pentru că să publici acum această scrisoare nu mai ajută prea mult. Ar fi ajutat, spre exemplu, în campanie, atunci când unii condamnau gestul lipsit total de diplomație, tact și inteligență al lui Leancă. Dar Filat nu a făcut acest lucru în campanie, ba mai mult chiar, și-a pus câteva slugi să-i atace pe cei care remarcau atunci gafa uriașă a fostului premier.

Atunci Filat avea nevoie de „unitate” în partid, pentru că doar așa putea să prostească oamenii să voteze PLDM.

…și josnicia lui Leancă

Din toată istoria asta mai bine nu iese nici „proeuropeanul nr.1”, așa cum s-a autointitulat Leancă în campania electorală de anul trecut. În primul rând pentru că a ignorat un îndemn, o rugăminte chiar, de a evita un gest care ar fi deranjat multă lume la Bruxelles. Deși Daul vorbea despre „dezamăgire profundă”, „un lucru inacceptabil” și își exprima speranța ca această situație „nefericită” să fie evitată, Leancă i-a sfidat direct pe popularii europeni care, de departe, au cel mai mare merit la Bruxelles în parcursul european al Chișinăului.

Și Leancă nu s-a limitat doar la participarea la lansarea de pe Național Arena. El a oferit interviuri pentru presa română și chiar intrat în direct la Antena 3, cu 3 zile înainte de alegeri, pentru a vorbi „în numele Moldovei”, care-l „susține pe Ponta”.

Sigur, atunci pentru Leancă mult mai important decât demnitatea, respectul față de unele angajamente politice sau chiar parcursul european al Moldovei, era îndeplinirea promisiunii lui Plahotniuc către Ponta, care l-a asigurat pe acesta că va obține la Chișinău „la fel de mult ca Băsescu” altă dată.

Citește și: Cum a fost posibil ca Ponta să câștige alegerile în Republica Moldova

Apoi și ieșirea lui lacrimogenă de pe Facebook, în urma căreia din nou a încercat să se victimizeze, că, vezi Doamne, e lucrat de „colegi”, ale căror nume nici nu l-a scris, a fost una penibilă. Cică iată, vor să-l determine să părăsească partidul. Un partid despre care singur a zis deja de-atâtea ori că ar vrea să-l părăsească, numai că „mai așteaptă”.

Scrisoarea a mai spulberat un mit, cel cu „doar un premier”

Totuși, cel mai important lucru pe care l-a scos în evidență această scrisoare e spulberarea mitului „simplului premier”, care, vezi Doamne!, nu putea face prea multe, că așa i se „ordona” de la partid. Nimic mai fals, pentru că dincolo de „ordinele” de la partid, Leancă deținea cea mai importantă funcție în stat, deci putea lejer să treacă peste acestea, dacă-și dorea cu adevărat.

Problema e că ordinele, așa cum am scris de nenumărate ori în ultimul an, veneau din cu totul altă parte, și anume de la Nobil Club. Faptul că Leancă a sfidat PPE, PLDM și pe Filat în cazul Ponta, demonstrează că puțin conta pentru el ce-i spuneau colegii de partid.

La fel cum s-a întâmplat și în cazurile BEM, Aeroport sau la admiterea tacită a tuturor porcăriilor din ultimul an și jumătate, Leancă a îndeplinit directivele venite de la Plahotniuc.

Așa cum și astăzi, el așteaptă cu nerăbdare un nou proiect politic, care să răsară pe cenușa defunctului PLDM și să atragă voturile de dreapta. Plahotniuc, dar și cei care-l puneau pe Leancă, în 1989, mare mahăr la ambasada URSS de la București, nu-și pot permite astăzi apariția la Chișinău a unei forțe proeuropene veritabile.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...