Rasmussen: Anexarea Crimeei, „cea mai gravă ameninţare” de după Războiul Rece

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că anexarea Crimeei de către Rusia reprezintă „cea mai gravă” ameninţare la adresa stabilităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece, relatează Mediafax.

“Ne-am confruntat şi cu alte crize în Europa în ultimii ani: situaţia din Balcani, în anii 1990, Georgia, în 2008. Dar aceasta este cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii Europei după încheierea Războiului Rece”, a spus Anders Fogh Rasmussen la Institutul Brookings, un centru de reflecţie din Washington.

“Această situaţie reprezintă un semnal de alarmă pentru comunitatea euroatlantică, pentru NATO şi pentru toţi cei angajaţi în apărarea unei Europe întregi, liberă şi aflată în pace”, a adăugat Anders Fogh Rasmussen, reiterând că “agresiunea militară” a Rusiei încalcă suveranitatea Ucrainei.

“Alianţa Nord-Atlantică nu recunoaşte anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeei de către Rusia”, a subliniat Rasmussen.

De asemenea, Rasmussen a declarat că intervenţia rusă în Crimeea face parte din cadrul unei “strategii globale” a Moscovei, care ar intenţiona “să menţină instabilitatea (…) pentru a împiedica ţările din regiune să se integreze în comunitatea euroatlantică”.

“Cea mai mare preocupare a noastră la ora actuală este să observăm dacă (preşedintele rus Vladimir Putin) va merge mai departe de Crimeea, dacă Rusia va interveni în regiunile estice” ale Ucrainei, a adăugat el.

“Dacă Rusia va continua acţiunile militare, riscă izolarea pe plan internaţional. Nu există mijloace rapide pentru a le ţine piept tiranilor din lume. Pentru că democraţiile noastre dezbat, deliberează şi cântăresc opţiunile înainte de a lua decizii. Pentru că transparenţa contează mult la noi, pentru că aplicăm măsuri legitime şi utilizăm forţa nu ca prioritate, ci ca ultim resort”, a încheiat secretarul general NATO.

Anders Fogh Rasmussen a ţinut acest discurs în momentul în care oficiali ai Pentagonului au afirmat că armata americană încearcă să extindă până la frontiera rusă cooperarea militară cu aliaţii NATO.

NATO a anunţat la începutul lunii martie că va spori cooperarea cu Ucraina şi o va reexamina pe cea cu Rusia.

Nu se ştie dacă Rusia este un partener sau un “adversar”, a spus Rasmussen, precizând că următoarele reuniuni NATO vor fi destinate evaluării “consecinţelor pe termen lung ale agresiunii ruse asupra propriei noastre securităţi”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...