Rada Supremă cere tribunalului de la Haga să-l tragă la răspundere pa Ianukovici

by Genko Genko

Rada Supremă a solicitat tribunalului de la Haga să constate și să-i tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați pentru crimele împotriva umanității din timpul protestelor pașnice de la Kiev.

Parlamentul ucrainean s-a adresat Tribunalului Internațional de la Haga cu o cerere de a lua măsurile necesare pentru a-i pedepsi pe funcționarii de rang înalt ai Ucrainei, inclusiv pe Viktor Ianukovici, pentru crimele împotriva umanității din timpul protestelor pașnice ale cetățenilor, din intervalul 30 noiembrie 2013 – 22 februarie 2014.

În cererea Parlamentului se menționează că demnitarii de rang înalt au dat indicații forțelor de ordine să aplice forța împotriva manifestanților, folosind diverse proiectile și arme din dotare. Aceste măsuri violente au dus la moartea a peste 100 de cetățeni ai Ucrainei și ai altor state și la rănirea și mutilarea a peste 2.000 de oameni. Alte 500 de persoane se află în stare gravă în spitale. În document mai figurează și numele fostului procuror general, Viktor Pșonca, și cel al ex-ministrului de Interne, Vitalii Zaharcenco.

Pentru întocmirea acestei cereri au votat 324 de deputați, relatează Interfax.

Deputatul Oleg Teagnibok a declarat marți că Parlamentul Ucrainei a pregătit deja toate actele necesare pentru ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, necesară pentru adresarea către instanță.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Statutul de la Roma în septembrie 2009.

CITIȚI ȘI...