Putin rămâne cu Kim Jong-un și Xi Jinping; Și Merkel a refuzat să participe la paradă

by Genko Genko

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a refuzat invitaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a participa la o paradă militară organizată la Moscova cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria contra regimului nazist german în al II-lea Război Mondial.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat că Angela Merkel a propus în schimb să participe la o ceremonie pentru depunerea de coroane de flori, pe 10 mai, la Moscova. Vladimir Putin a acceptat propunerea.

„Angela Merkel voia să comemoreze evenimentul în mod adecvat şi cu demnitate”, a explicat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

„Dar, în contextul acţiunilor Rusiei în Crimeea şi în estul Ucrainei, participarea la parada militară era inadecvată”, a adăugat oficialul german.

Anterior și președintele american, Barack Obama, refuzase invitația la parada la care au fost invitați zeci de lideri din întreaga lume. Până acum, cei mai cunoscuți lideri care au acceptat invitația lui Putin sunt dictatorul nord-coreean Kim Jong-un și președintele chinez Xi Jinping. Kim Jong-un, de altfel, se va afla la prima sa vizită oficială în afara țarii din 2011, când a preluat puterea.

CITIȚI ȘI...