Putin nu este de acord cu planul de pace al lui Poroșenko

by Genko Genko

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este de acord cu planul de pace propus de omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, obiectând asupra faptului că ar „suna precum un ultimatum” pentru insurgenţii proruşi şi că va fi „neviabil şi nerealist” fără un dialog,

„Planul de pace al domnului Poroșenko nu trebuie să sune precum un ultimatum pentru insurgenți. Planul propus, dacă nu este urmat de efecte concrete în vederea începerii unui dialog, nu va fi nici viabil, nici realist”, a declarat Putin într-un comunicat de presă al Kremlinului.

„Putin consideră inadmisibilă situația în care deja după ordinul de încetare a focului, ca urmare a continuării confruntărilor de către partea ucraineană, pe teritoriul Rusiei ajung și explodează muniții, ceea ce provoacă nu doar pagube materiale, ci pune în pericol și viața și sănătatea cetățenilor ruși”, a precizat Administrația președintelui rus.

Vineri, Poroșenko a anunțat că forțele Kievului încetează unilateral focul, dând totodată un ultimatul separatiștilor să predea armele și să înceteze luptele.

„Astăzi, 20 iunie, va începe aplicarea armistiţiului. Încetarea unilaterală a focului va dura până pe 27 iunie”, a declarat Petro Poroşenko în cadrul primei sale vizite la Donețl de la învestirea în funcție

Planul de pace prezentat vineri de Poroşenko va începe să fie aplicat odată cu armistiţiul. Acest plan conţine puncte referitoare la „dezarmar”, garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruşi şi ucraineni”, precum şi „descentralizarea puterii şi protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituţie”.

Cu toate acestea, separatiștii au declarat că nu sunt de acord cu condițiile lui Poroșenko, în consecință înregistrându-se confruntări și sâmbătă dimineață în mai multe puncte din est.

CITIȚI ȘI...