Putin n-are de ales decât să înceapă războiul: De ce are nevoie de o nouă victorie în Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Presa din Ucraina alarmează o dată la câteva zile că armata rusă este pe cale să atace un oraș sau altul, însă niciodată nu se întâmplă nimic. Iar asta de o lungă perioadă.

Într-adevăr, există încăierări, iar numărul victimelor de război continuă să crească, însă nicio ofensivă la scară mare nu s-a materializat încă, susține într-un editorial publicat pe site-ul Moscow Times Andrei Malgin, jurnalist rus specializat pe relații externe și analist politic.

Se pregătește Vladimir Putin să dezlănțuie o campanie militară majoră în Donbas? Da și nu, continuă autorul articolului.

Expertul militar rus Pavel Felgenhauer, a cărui opinie este respectată în rândul analiștilor politici, a spus în urmă cu doar câteva zile că „Rusia este gata de un nou atac”.

Un contingent uriaș de forțe ruse staționează la granița cu Ucraina, iar Rusia a construit infrastructură care să-i permită să le furnizeze suport logistic trupelor sale, dintre care unele se află deja în Ucraina, susține analistul.

În același timp, rebelii din regiunile separatiste au la dispoziție tone de muniție, iar localnicii care s-au alăturat insurgenței aproape că și-au finalizat antrenamentul militar, continuă acesta.

Există două explicații simple pentru pregătirea Rusiei de luptă. Prima este că armata rusă vrea să se asigure că forțele ucrainene nu avansează și nu se va clinti din loc dacă Kievul nu face vreo mișcare.

Asta pentru că generalii armatei ruse își amintesc cum trupele ucrainene au dat dovadă de o forță neașteptată și aproape au reușit, vara trecută, să îi înfrângă pe separatiștii proruși și să preia controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk.

Ucraina, la câteva ore de victorie

Ucraina era la câteva ore distanță de victorie când Vladimir Putin a trimis forțele ruse pentru a o împinge înapoi, subliniază Malgin. După această bătălie, insurgenții nu doar că au reușit să recapete teritoriul pierdut, dar și-au și fortificat poziția, permițând Moscovei să își retragă trupele, care au continuat să aștepte latente la frontieră.

Liderii armatei ruse își amintesc și de a doua încercare a ucrainenilor de a recuceri teritoriile separatiste, prin cunoscuta operațiune antiteroristă. Mișcarea nu s-a soldat cu succes, având în vedere că situația din Donbas este neschimbată, iar Rusia încă deține controlul deplin al frontierei.

Al doilea scenariu, pe care autorul articolului îl consideră mai probabil, este că Putin va ataca. Potrivit lui Andrei Malgin, generalii ruși au mers recent în recunoaștere în orașul ucrainean Marinka și au descoperit că armata ucraineană este mult mai puternică decât era în urmă cu un an, așa că o intervenție rapidă și fără vărsare de sânge ar fi imposibilă.

Din motive politice, Vladimir Putin ar vrea să evite masacrul cauzat de o astfel de campanie militară în forță, este de părere jurnalistul. Și totuși, liderul de la Kremlin are nevoie de o victorie militară pentru a-și menține popularitatea de acasă la cote mari.

Economia Rusiei s-a degradat teribil și o mare parte a populației se confruntă acum cu dificultăți. Omenii sunt săraci. Și-au pierdut locurile de muncă, nu au suficienți bani pentru casă și mâncare și sunt năpăstuiți de datorii. Masele ar putea în curând să fie foarte nemulțumite de liderii lor.

Ce le-ar putea ridica moralul rușilor și i-ar face să îl aplaude din nou pe președintele lor? Firește, Putin nu poate ordona anexarea Crimeei pentru a doua oară, însă are nevoie de o nouă victorie militară în Ucraina, una măruntă și ușoară.

Desigur, Putin nu vrea noi sancțiuni, însă deciziile sunt luate în Occident fără ca el să le poată opri. De fapt, nici nu dă vreun semn că ar vrea să le oprească. Acum, Vladimir Putin vrea să vadă o înfrângere umilitoare în Ucraina și, în același timp, să paralizeze țara în termeni militari, economici și umanitari.

Doar atunci poporul rus îl va considera din nou „părintele națiunii”, un superman care întruchipează însăși Rusia, după cum le place acoliților săi să spună.

„Nu sunt specialist în probleme militare cum este Felgenhauer, dar sunt expert pe propagandă. Și știu că propaganda reflectă destul de exact starea conducătorilor. Și ce spune acum propaganda rusă? Că vine războiul”, conchide analistul Andrei Malgin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...