Putin, în Ungaria, a vizitat un monument controversat din această țară

by Genko Genko

Vizita președintelui rus Vladimir Putin la Budapesta a început cu o deplasare controversată la monumentul dedicat soldaților sovietici decedați în Al Doilea Război Mondial, dar și în intervenția din timpul Revoluției ungare din 1956, transmite politics.hu.

Monumentul sovietic, ridicat pe strada Fiuemi din Budapesta, face obiectul unui scandal legislativ.

La scurt timp după aterizarea pe aeroportul Franz Liszt, șeful statului rus s-a deplasat la cimitirul de pe strada Fiuemi unde sunt îngropați peste 7.000 militari ruși, majoritatea decedați în Al Doilea Război Mondial. Putin a depus o coroană de flori la recent renovatul monumentul construit în memoria soldaților sovietici morți în timpul Revoluției ungare din 1956.

Renovarea mormintelor și a monumentelor, printre care unul cu două obeliscuri negre având stele roșii în vârf, a fost finanțată de un miliardar rus și s-a desfășurat între 2012 — 2014.

Inscripția — „Recunoștință și glorie eterne eroilor sovietici care și-au sacrificat viețile pentru eliberarea poporului ungar în timpul contrarevoluției din octombrie 1956” — a rămas neschimbată după renovarea monumentului.

Potrivit site-ului de știri 444.hu, inscripția respectivă încalcă Legea Fundamentală ungară, amendată de actualul guvern condus de partidul Fidesz, care stipulează: „Libertatea noastră de azi a izvorât din Revoluția din 1956”.

Mai mult, vizita lui Putin la respectivul monument reprezintă o încălcare a legislației ungare, conform căreia oricine „încearcă să nege, să se îndoiască (…) sau să justifice genocidul și alte crime împotriva umanității, crime comise de sistemul comunist, urmează să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare”.

Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta a stat și la originea unui incident în urma căruia poliția ungară a arestat o activistă de origine franceză a organizației feministe Femen, în apropierea clădirii parlamentului ungar. Potrivit MTI, femeia, în vârstă de 26 de ani, a apărut topless în mijlocul fotografilor și cameramanilor având pe fustă înscris sloganul „Putin, go home!”.

Pe de altă parte, opoziția socialistă ungară i-a cerut marți premierului Viktor Orban ca în timpul convorbirilor cu președintele rus să promoveze interesele naționale și nu pe cele personale, notează MTI.

Vicepreședintele grupului parlamentar socialist, Bertalan Toth, a spus că Orban trebuie să se abțină de la „a conduce Ungaria către o poziție vulnerabilă sau dependentă de Rusia, țară aflată acum într-un conflict militar”.

Toth a subliniat că nu există niciun motiv pentru Orban, premierul unei țări membre a Uniunii Europene și a NATO, de a negocia „independența Ungariei”. El a menționat că Ungaria nu trebuie să semneze un acord pe termen lung cu Moscova privitor la importul de gaze rusești și a susținut că prețul gazului s-a redus constant pe piața mondială.

Potrivit actualului acord cu Rusia, care expiră în acest an, Ungaria poate primi gaz suficient pentru încă 4-5 ani. Bertalan Toth a remarcat că gama de furnizori de care dispune Ungaria s-a schimbat din 1995, întrucât există gazoducte în Austria, Slovacia, Croația și România, în timp ce nici posibilitățile de extracție proprii ale Ungariei nu trebuie ignorate.

Într-o declarație de presă, Fidesz susține însă că socialiștii nu cunosc situația reală a sectorului energetic ungar, ținând cont de faptul că Ungaria nu poate importa gaze din România și din Croația întrucât cele două țări nu au construit interconexiunile de gaz la granița cu Ungaria.

CITIȚI ȘI...