(VIDEO) Putin îi îndeamnă pe militarii ucraineni să se predea: Sper Kievul să nu-i împiedice

by Genko Genko

Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut marți autorităților de la Kiev să nu îi împiedice pe soldații ucraineni, încercuiți de separatiștii proruși la Debalțevo (estul Ucrainei), să predea armele, pentru a nu pune în pericol armistițiul din această țară.

„Sper că autoritățile ucrainene nu îi vor împiedica pe soldații ucraineni să depună armele, dacă ei au decis acest lucru și nu îi vor trimite în fața justiției din acest motiv”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei conferințe de presă, desfășurată la Budapesta, împreună cu premierul ungar, Viktor Orban.

„Pe de altă parte consideră că reprezentanții insurgenților ar trebui să nu-i împiedice pe acești oameni să plece din republicile separatiste și să se întoarcă la familiile lor”, a continuat liderul de la Kremlin.

Lupte grele se dau în continuare în orașul strategic Debalțevo, acolo unde câteva mii de militari ucraineni sunt încercuiți de forțele proruse.

„Luptele violente continuă. Mai multe dintre unitățile noastre au fost încercuite”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt militar, Anatoli Stelmah, în contextul în care separatiștii au declarat că au ocupat aproape în întregime acest nod feroviar strategic din estul Ucrainei.

„Mai mulți soldați au fost luați prizonieri”, a adăugat el. La rândul său, Ministerul Apărării a recunoscut că militarii brigăzii 101 și cei ai regimentului 8 au fost capturați de rebeli după ce au epuizat stocul de muniție în lupte, fără a preciza totuși nici numărul prizonierilor, nici data la care au fost capturați.

CITIȚI ȘI...