Putin face anunțul: Ce se ştia despre Coreea de Nord, încă de la începutul anilor 2000

by Genko Genko

Fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il a transmis de la începutul anilor 2000 că Phenianul avea o armă nucleară, a afirmat miercuri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

,,În anul 2001, în drumul spre Japonia, am efectuat o escală în Coreea de Nord, unde m-am întâlnit cu tatăl actualului lider al ţării”, a declarat Vladimir Putin.

,,Mi-a spus de atunci că aveau o bombă nucleară”, a precizat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei Tass.

,,Acest lucru se întâmpla în 2001. Acum, în 2017, o ţară aflată permament sub regimul sancţiunilor are o bombă cu hidrogen”, a adăugat liderul de la Kremlin, conform Mediafax.

Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirma că Administraţia Donald Trump nu va putea lansa niciun atac asupra Coreei de Nord, întrucât ştie cu certitudine că regimul de la Phenian are armament nuclear care poate fi utilizat ca riposta. ,,În privinţa Coreei de Nord, Statele Unite nu vor ataca, întrucât nu doar suspectează, ci ştiu cu certitudine că Phenianul are arme nucleare. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a reiterat în mai multe rânduri că este imposibil să ne gândim că Statele Unite sau oricine altcineva pot avea informaţii certe în proporţie de sută la sută despre absolut toate instalaţiile militare nucleare”, a declarat Serghei Lavrov la sfârşitul lunii septembrie. ,,Nu încerc să protejez Coreea de Nord, spun pur şi simplu că practic toată lumea este de acord cu această evaluare”, a explicat Serghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat că această logică a fost împărtăşită de aproape toţi omologii săi prezenţi la reuniunea Adunării Generale ONU. În acelaşi timp, Lavrov a subliniat că Statele Unite ar trebui să fi tras învăţăminte în urma intervenţiei militare în Irak. ,,Sper că Washingtonul va avea această logică. Altfel, situaţia va degenera şi vor avea de suferit mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni nevinovaţi din Coreea de Sud, Coreea de Nord; sigur că şi Japonia, Rusia şi China sunt foarte aproape de acea zonă”, a subliniat Lavrov.

Serghei Lavrov a lansat un apel la calm în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord, îndemnând ,,minţile înfierbântate” să înceteze ,,abordarea copiilor de grădiniţă”, după insultele între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun” vineri, după ce liderul nord-coreean a afirmat că preşedintele SUA este „senil” şi „deranjat mental”. Anterior, Donald Trump avertizase că va „distruge total” Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite sau aliaţi ai acestei ţări.

Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au amplificat în ultimele luni, după o serie de teste nucleare şi balistice nord-coreene.

CITIȚI ȘI...