Putin ar putea fi condamnat pentru crime de război

by Genko Genko

Oficiali americani și experți în drept internațional afirma că acum, când guvernul rus ajută în mod deschis armata siriană, demnitarii ruși de la toate nivelurile, inclusiv preşedintele Vladimir Putin, pot fi traşi la răspundere şi judecaţi pentru complicitate la comiterea crimelor de război din Siria, scrie Bloomberg View.

Jurnalistul Josh Rogin reamintește că, începând cu luna iulie, regimul Assad a aruncat asupra populației civile mai mult de 2 milioane de bombe-butoi. „De asemenea, există dovezi că regimul a folosit arme chimice împotriva civililor și a practicat tortura pentru uciderea sistematică a cel puțin 11 de mii de civili,” – se spune in articol. Din acest motiv, oficiali militari şi funcţionari de rang înalt din Siria vor fi acuzaţi de crime de război și crime împotriva umanității.

La rândul său, Rusia ar putea fi acuzată de „complicitate la comiterea crimelor de război”, pentru că Moscova a susținut oficial Damascul, care se află în spatele crimele descrise. În confirmarea afirmaţiei sale, Rogin spune că această zonă a dreptului internațional a fost aplicată cu succes în cazul urmăririi penale a fostului vicepremier sârb Nikola Sainovic și a fostului președinte liberian Charles Taylor.

Stephen Rapp (din 2009 până de curând emisar al SUA pentru crime de război) subliniază că răspunderea penală pentru ajutorul rus în Siria intervine numai daca acest ajutor a fost folosit pentru comiterea crimelor de război. „Procurorul trebuie doar să dovedească că oficialii ruși știau despre atrocitățile regimului Assad, oferind acestuia asistență substanțială”.

La rândul său, fostul președinte al Comisiei Consiliul de Securitate al ONU, Cherif Bassiouni, spune că guvernul sirian pare că încalcă acordurile cu privire la regulile războiului. De crime de război ar putea fi acuzaţi ulterior sirienii și iranienii care au sprijinit regimul Assad, a spus expertul. El a reamintit, de asemenea, doctrina „responsabilității persoanelor aflate la comandă”. „Responsabilitatea celor aflaţi la comandă se aplică în cazul persoanelor din Teheran și Moscova, care ştiu ce fac acești oameni și nu împiedică acest lucru”, – a concluzionat Bassiouni.

Președintele Asociației Internaționale privind Studiul Genocidului, William Schabas consideră că Rusia poate fi cu greu trasă la răspundere penală pentru complicitate la crime de război în Siria.

Schabas a menționat că astfel de acuzaţii pot fi aduse şi altor țări. Astfel, Statele Unite ale Americii au oferit asistență militară pentru armatele din Irak și Sudanul de Sud, care sunt acuzate de crime de război. Dar, în Statele Unite există „Legea Leahy”, concepută pentru a preveni asistența directă forțelor armate care încalcă drepturile omului. În Rusia, în schimb, nu există o astfel de procedură legală, a spus expertul.

CITIȚI ȘI...