Putin anunță un acord după negocierile de la Minsk: Până duminică luptele vor înceta

by Genko Genko

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie.

„Am reușit să ajungem la un acord în (chestiunile) esențiale”, a declarat Putin, citat de France Presse.

El a mai adăugat că s-a ajuns la un acord și în privința retragerii armamentului greu. Totodată, liderul rus a apreciat că Ucraina ar trebui să reformeze Constituția în sensul respectării drepturilor cetățenilor din estul Ucrainei.

Separatiştii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, aşa cum a fost ea stabilită în septembrie, când a fost încheiat armistiţiul anterior.

Acordul reia punctele armistiţiului de anul trecut, inclusiv reforma politică în Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste şi reglementarea situaţiei de la frontiere, a adăugat preşedintele rus.

Problemele umanitare şi economice sunt de asemenea menţionate în acordul încheiat la Minsk.

Putin a mai precizat că a ajuns la o înțelegere cu Petro Poroșenko, privind deplasarea unei echipe de experți în orașul Debalțevo, teatrul unor confruntări violente în ultimele săptămâni, pentru a da o apreciere asupra situației din localitate.

Președinții Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel negociază de aproape 17 ore la Minsk, în încercarea de a găsi o soluție a conflictului din estul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...