Putin acuză Kievul de „genocid”

by Genko Genko

Decizia Kievului de a suspenda alimentarea cu gaze naturale a regiunilor controlate de separatişti proruşi în estul Ucrainei „miroase a genocid”, a denunţat preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Euronews.

Şeful statului rus a făcut această declaraţie extrem de dură în contextul în care compania naţională ucraineană Naftogaz a anunţat anterior că o conductă de transport a gazelor naturale a fost avariată în timpul confruntărilor armate dintre forţele separatiste şi trupele proguvernamentale. Conducta a fost reparată între timp. Însă Moscova a început să livreze gaze naturale în mod direct regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor.

„Este deja foamete acolo, OSCE a spus că este o catastrofă umanitară, iar acum ei taie alimentarea cu gaze. Cum se cheamă asta? Miroase deja a genocid”, a declarat Putin, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni.

Kievul şi Moscova se află într-un conflict cu privire la preţul alimentării cu gaze naturale de un an. Acest lucru a adâncit prăpastia în relaţiile diplomatice dintre cei doi vecini, pe fondul confruntărilor armate din estul ţării.

Comisarul european însărcinat cu Energia Marcos Sefcovic a propus negocieri „foarte curând”, în vederea soluţionării disputei.

„Noi încercăm, desigur, să ne asigurăm că vom păstra pachetul de iarnă intact şi încercăm să convenim asupra unei întâlniri trilaterale între ministerele Energiei din Ucraina şi Rusia şi Comisia (Europeană) foarte, foarte curând”, a declarat Sefcovic.

Disputa ar putea să afecteze alimentarea cu gaze naturale a Europei, care îşi procură o treime din necesar din Rusia, dintre care aproximativ 40% prin Ucraina.

CITIȚI ȘI...