Puteau fi miliardari, dar au luat decizii gresite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În istorie rămân doar învingătorii, însă povestea celor care au fost aproape de reuşită, apoi au luat decizii pe care au ajuns să le regrete poate fi la fel de plină de învăţăminte.

Ghinionişti sau lipsiţi de viziune, următorii oameni, ale căror experienţe sunt amintite de Inc.com, au ratat ocazia de a deveni miliardari.

Joe Green, Facebook
În toamna anului 2003, Joe Green l-a ajutat pe Mark Zuckerberg să creeze Facemask, un site care le permitea utilizatorilor să compare imaginile studenţilor de la Harvard din punct de vedere al atractivităţii. După ce conducerea universităţii i-a ameninţat pe cei doi cu exmatricularea, tatăl lui Green l-a sfătuit pe acesta să nu mai lucreze cu Zuckerberg.

Prin urmare, atunci când Zuckerberg i-a cerut lui Green să se alăture proiectului Facebook, acesta a refuzat. Acţiunile pe care Green le-ar fi primit ar fi valorat miliarde de dolari la momentul listării Facebook la bursă.

James Monaghan, Domino’s Pizza
Cu 60 de dolari şi un împrumut de 900 de dolari, fraţii Tom şi James Monaghan au cumpărat prima pizzerie, DomiNick’s, în 1960, în Ypsilanti, Michigan.

Opt luni mai târziu, James a vrut să iasă din afacere. A renunţat la jumătatea sa din firmă în schimbul unui Volkswagen Beetle pe care cei doi fraţi îl foloseau pentru livrări.

În schimb, Tom şi-a vândut participaţia la Domino’s Pizza în 1998 pentru un miliard de dolari, către firma de investiţii Bain Capital, din Boston.

Ronald Wayne, Apple
Ronald Wayne a lucrat cu Steve Jobs la compania de jocuri video Atari înainte ca el, Jobs şi Steve Wozniak să înfiinţeze Apple Computer, în aprilie 1976. Wayne este cel care a desenat primul logo Apple, care a redactat acordul original de parteneriat între cei trei şi care a scris manualul de utilizare pentru calculatorul Apple 1.

Participaţia sa era de 10%. Wayne avea 40 de ani la acea vreme, în timp ce Jobs şi Wozniak aveau doar 21, respectiv 23 de ani.

Pentru că se temea ca bunurile sale ar fi putut fi confiscate de creditori, 12 zile mai târziu şi-a vândut acţiunile pentru doar 800 de dolari. Un an mai târziu a primit încă 1.500 de dolari. Acţiunile sale ar fi valorat în prezent mai mult de 75 de miliarde de dolari.

Toby Rowland, King.com
Toby Rowland a înfiinţat King împreună cu Melvyn Morris şi Riccardo Zacconi şi a fost unul dintre directorii companiei până în 2008. În 2011 a decis să îşi vândă acţiunile, cu doar câteva luni înainte ca King să lanseze primul joc Facebook de mare succes.

Rowland şi-a vândut cele 40 de milioane de acţiuni pentru 3 milioane de dolari. Ulterior, compania a fost evaluată la 7,6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că Rowland ar fi putut fi mai bogat cu aproape 1 miliard de dolari.

John Sylvan, Keurig Green Mountain
Compania producătoare de aparate de cafea a fost înfiinţată în 1922, în Massachusetts.

Keurig Green Mountain a avut anul trecut venituri de 4,7 miliarde de dolari, cea mai mare parte datorându-se vânzării de capsule K-Cup.

John Sylvan este unul dintre cofondatorii companiei şi inventatorul K-Cup. Din cauza neînţelegerilor cu investitorii, în 1997 Sylvan a fost forţat să părăsească compania. A câştigat doar 50.000 de dolari de pe urma acţiunilor pe care le deţinea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...