”Prostănacul” grandoman

by Genko Genko

Vă mai amintiți când erați la grădiniță și le povesteați, plini de entuziam, colegilor: ”Eu când eram mare, aveam o mașină așa de frumoasă…”? Nu știu de unde vine asta, dar majoritatea copiilor, până la o anumită vârstă, exagerează foarte mult lucrurile pentru a se da importanți. Fac acest lucru mai ales în preajma copiilor mai mici, cărora vor să le demonstreze cât de grozavi sunt ei. Cu vârsta, cei mai mulți scapă de acest viciu sau măcar încearcă să-l inhibe, pentru că există riscul ca uneori să devină ridicoli.

”Politiconul” și ”Nr1”

Într-o discuție avută cu un prieten imediat după decizia Curții Constituționale de a-i interzice lui Filat să mai fie Premier, nu știu cum se ajunse, la un moment dat, la centrul ”Politicon”: ”Alex, să știi că Tănase și Plahotniuc nu l-au distrus numai pe Filat, dar și Politiconul”. Eu, naiv fiind, așa cum deja bine mă știți, întreb: ”Care-i legătura între decizia CC și Politicon?”. Prietenul: ”Cum băi, care-i? Păi tu nu știi că Politicon a fost creat pentru ca Filat să fie politicianul Nr1?”.

După aia a urmat un pariu. Prietenul a zis că Politiconul se desființează, iar eu, că Filat va rămâne în top 3 al influenței politicienilor, conform Politiconului, indiferent de ce s-ar întâmpla. Și ia năzbâtie, Politiconul nu s-a desființat, iar Filat e acolo, în spatele lui Leancă, la mare luptă cu acesta pentru supremație.

Cea mai mare frică a ”Prostănacului” – intrarea în anonimat

Ei și cum să nu fie Filat în top dacă, bunăoară, îl văzusem mai dăunăzi în ditamai reportajul la Protv cum deschide școli, grădinițe și spitale pe la Florești?
Până la a vedea că de fapt reportajul are ”P-ul” în colț, deci e publicitate comercială, mă gândeam că Filat și-o fi tras și el vreun ”Edelweiss”, mai ales că banii curg gârlă din bugetul statului în buzunarele cui trebuie.

Când colo, nici tu Edelweiss, nici tu Premier, nici tu nimic. Băi ”Prostănacule”, ce dracu’ mă căutai la deschiderea spitalului? Ai dat tu vreun ban acolo din buzunar, ești Premier, ești Ministru al Sănătății? Nu dom’le, un neica nimeni cu părul lipit pe creștet se duce la deschiderea unor instituții sociale la care s-au cheltuit strict bani din buget. Este primit cu pâine și cu sare și-ncă reportaj comercial la Protv își trage…

Bă, cât de nimic tre’ să fii să cobori în halul ăsta? Și eu care credeam că după multiplele îngenuncheri ale lui Filat în fața lui Plahotniuc, ”Prostănacul” nu putea face o prostie mai mare. Și când colo iată-ț-il…!

Și cum asta nu era de ajuns, văd azi toată presa moldavă, într-un cor, ne spune când vor avea loc viitoarele alegeri parlamentare. Zic bă, ce dracu’, o fi decis Plahotniuc că a venit momentul? Și când colo, iar năzbâtie, Vlad Filat zice că alegerile vor avea loc ori în ultima duminică a nu știu cărei luni din nu știu care an, ori în prima duminică a alte luni din același an. M-a umflat un râs amar când am văzut această știre și mi-am amintit de-un articol mai vechi al meu, intitulat ”Prostănacul Filat, distrus definitiv de Plahotniuc”. Printre multe altele, spuneam acolo că Filat e mort din punct de vedere politic și că șansele sale de a reveni în prim-plan sunt egale cu 0.

”Al Capone” la pri(h)vatizat, ”Prostănacul” la deFilat

Și toate acestea se întâmplă taman în luna august. Voi deja v-ați obișnuit ca-n luna august Plahotniuc să mai șterpelească ceva de undeva. Ba raiderizează niște acțiuni de la o bancă, ba face niște afaceri cu statul. Ei bine, după ce anii trecuți au fost ai atacurilor raider, anul ăsta e al pri(h)vatizărilor. Știți doar că Parlamentul chiar înainte de a intra în vacanță a votat ditamai legea care permite să se privatizeze tot. Și desigur, așa cum s-a privatizat ”Tracomul”, acolo unde Plahotniuc l-a pus manager pe mai vechiul său prieten și al comuniștilor, Vitalie Vrabie, așa se aude că se privatizează și anul ăsta. Cine nu știe ce e cu Tracomul, vă spun eu. Acolo Lazăr i-a vândut lui Plahotniuc câteva hectare și clădiri la cateva sute de mii de lei bucata, iar acum, Plahotniuc le vinde la companii de telefonie mobilă sau provideri de internet, la câteva milioane de euro bucata. Vă întrebați de ce statul nu putea și el să le vândă la câteva milioane de euro? Pentru că statul e ”Prostănac”, el nu e atât de deștept ca omul de afaceri Plahotniuc și nu știe cum să vândă. Deci statul trebuie să se roage la Plahotniuc să cumpere de la el, dacă vrea să mai adauge câțiva leuți la buget.

Ei, dar la ce bun să ne mai lungim prea mult? Ce contează privatizările în țara asta? Ce contează furturile de stat? Contează topul Politiconului, acolo unde Filat l-a bătut detașat pe Plahotniuc, el fiind pe meritoria poziție secundă, în timp ce vicele PD nici top 10 n-a prins. Contează și de concursul de predicții a zilei alegerilor, acolo unde deja Filat s-a expus, în timp ce Plahotniuc n-a zis nimic. Plahotniuc acum pri(h)vatizează, alegerile or să fie, dar doar atunci când va vrea el.

Iar până atunci, grandomanule ”Prostănac”, fă-o mai departe pe măscăriciul. Nu te dezminți.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu