Promo-LEX: Observatorii raportează peste 160 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor

by Genko Genko

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor Președintelui constată cu îngrijorare că, până la ora 14.00, au fost raportate cel puțin 164 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, creșterea numărului de acte de violență sau intimidare a alegătorilor, cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în apropierea secțiilor de votare, precum și a rândurilor de alegători la cel puțin 10 secții de votare din afara țării.

Promo-LEX constată că, pâna la orele 12.45, prezența la vot astăzi este mai mare decât prezența la vot din 30 noiembrie 2014. Astfel, au votat deja 652 348 de persoane, în timp ce în 2014, până la ora 12.45, prezența la vot a fost de 587 930 de persoane.

Conform informațiilor primite de la observatorii Promo-LEX, până la ora 14.00 au fost înregistrate următoarele incidente:

Transportarea organizată a alegătorilor – cel puțin 164 de unități de transport.

SV 41 Anenii Noi. Au fost înregistrate cazuri de transportare a alegătorilor cu 12 unități de transport (cel puțin 210 persoane):
SV 10 Dubăsari. Au fost înregistrate cazuri de transportare a alegătorilor cu 6 unități de transport (cel puțin 210 persoane), iar reprezentantul unui candidat dirijează circulația alegătorilor transportați.
SV 1 Dubăsari. A fost înregistrat 1 caz (45 alegători) din or. Dubăsari.
SV 2 Dubăsari. Au fost înregistrate cazuri de transportare a alegătorilor cu 3 mijloace (peste 100 alegători).
SV 3 Criuleni. Un microbuz a transportat de 2 ori circa 24 alegători.
SV 225 Chișinău. 5 automobile private au transportat 17 persoane la SV.
SV 22 Căușeni. Un microbuz a transportat alegători.
Echipa mobilă Promo–LEX a raportat că rânduri de microbuze și autobuse se îndreptă din Camenca și Râbnița la votare. Au fost înregistrate unitățile de transport care transportă alegători cu cca 17 unități de transport (cel puțin 250 de persoane).
Din Unitatea Teritorial Administrativă Transnistria – cel puțin 8 unități de transport.
SV 18 UTAG. Trei unități de transport.
SV 4 UTAG. 4 alegători în etate au fost transportați cu un automobil la secția de votare. Șoferul mijlocului de transport era în mașină, aștepta persoanele pentru a le duce acasă.
SV 58 Florești. Au fost transportate persoane de către 3 microbuze. Unul din ele a făcut cel puțin 3 rute. Fiecare unitate de transport deplasau câte 20 de oameni în mediu.
SV 42 Rezina. Cel puțin 60 de unități de La fiecare 10-15 minute vin câte 7-8 microbuze. La ora 11.20 observatorul Promo-LEX a raportat cel puțin 50-60 de unități de transport cu minim 8 persoane în fiecare.
SV 43 Edineț. Cel puțin 8 alegători au venit organizat cu un microbuz la votare din satul vecin. Au motivat că au achitat șoferului ca să-i aducă la votare, deoarece au venit din satul vecin.
SV 2 Ungheni. Un microbuz a transportat cca 10 oameni.
SV 44 UTAG. Transport organizat și dirijat de către reprezentantul cu drept de vot consultativ al unui concurent electoral aflat în secție.
SV 1 Dubăsari. Alegătorii, transportați cu autocarele, au anunțat că au fost îndemnați de reprezentanții organelor administrative să participe la vot .
SV 39 Strășeni. Un microbuz transporta aproximativ 7 persoane de către o persoană din partea unui candidat.
SV 45 UTAG. Transportare organizată de către primar din banii publici.
SV 32 Căușeni. Sunt 24 unități de transport cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană.
Este coordonată circulația unităților de transport care vin din Tiraspol, Slobozia, Bender.
SV 24 Căușeni. Transportare organizată a alegatorilor cu mașina.
SV 41 Anenii Noi. Trei unități de transport au adus circa 60 de persoane.
SV 225 Chișinău. Câteva automobile începând cu ora 11.00 au transportat aproximativ 25 de alegatori din regiunea transnistreană.
SV 10 Dubăsari. 5 autocare au transportat alegători.
SV 5 Dubăsari. Un microbuz cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană a adus in jur de 15 persoane.

CITIȚI ȘI...