Proiectul Leancă – pentru anihilarea luptei anticorupție și a luptei pentru Unire

by Genko Genko

M-am tot gândit să mai scriu ori să mă opresc. Apreciez umorul celor de la ”Ora de ras” în plină ciumă – ei fiind, poate, unicii care păstrează încă o stare de spirit ce ar mai genera optimism.

Ca și drept moral de a scrie acest articol consider lupta mea, de la bun început, de când a apărut la orizont, contra ”proiectului politic Filat”, considerându-l nociv, înșelător și neproeuropean, fapt văzut bine după alegerile din 30 noiembrie. Bine – e o modă mai nouă, adusă din Occident cu aceste ”proiecte politice”, menite să înlocuiască azi cuvântul ”partid”, de a nu-i mai speria pe oameni cu găștile de furat instituționalizate ca partide. Păcat că doar asta și banii de furat se preia din Occident, nu și respectarea legii.

Pentru că l-am criticat pe Filat de când s-a lansat cu minciunile și echipa sa contra comuniștilor, el având față de PNL comportamente doar condamnabile, și-au șters de mine picioarele inclusiv ziariști talentați. Și regret că au plecat de pe această lume fără să apuce să își ceară iertare… Păcat că nu au trăit până azi, să vadă toată plenitudinea căderii fariseilor-”stejărei” antinaționali susținuți. De pediști nici nu spun – ei țin sistemul antiromânesc în R.Moldova și Filat tot de acolo a ieșit și și-a adunat echipa de bază, care azi nu mai e.

Exact acest lucru acum se întâmplă și va fi cu pretinsul ”proiect politic Leancă”. Am mai scris despre el. Știu, există două categorii mai distincte de percepție a proaspătului și inopinatului luptător contra corupției. Să leșini de râs, nu alta, dacă nu ar fi prea tristă această nouă înșelăciune. Nouă partide ne lipsesc în R.Moldova ori caractere și interes național înțeles, nu cel slobozit de sus de Kremlin…

Am ascultat recentul său interviu pentru Realitatea.md. Da, i s-a dezlegat limba, spune multe și mărunte. Și contează pe aceiași naivi ca Nătăfleață, care așteaptă să îi cadă în gură pară mălăiață. Pe care, apoi, o scuipă, cum a fost după ultimele alegeri parlamentare.

Leancă spune lucruri în acest interviu de parcă a căzut de pe lună. ”Partid cu mai mulți simpatizanți decât membri, ca în Vest”, Leancă e ”surprins” nevoie mare că la Ministerul Justiției apar trucuri de a-i împiedica înregistrarea bastardului PLDM-4 (după PLDM-1-Filat, PLDM-2-Godea, PLDM-3-Hadârcă). Iar zilele trecute se n’inuna că la Sângerei a fost împiedicat să își facă sobrania.

Vreau să îl întreb pe Iuri – nu știu dacă este Ivanovici sau nu – dar până acum nu ați observat ce ați făcut cu toții în aliansurile voastre contra celorlalte partide? Începeți să vă treziți când sunteți debarcați? Ceea ce au început să vadă și lib’ralii când au fost înlăturați de la troacă, nu? Sau Iura habar nu are că, în alegerile locale, ortacii săi, operand cu bani furați, le spuneau cetățenilor să nu voteze partidele extraparlamentare pentru că nu au reprezentanți în Guvern și Parlament și nu vor avea bani pentru comunitățile lor? Iar după alegeri au mers și i-au luat pe toți consilierii la partidele care trebu’… A coborât acum fostul premier cu picioarele pe pământ și nu știe că nu există condiții egale pentru funcționarea partidelor în R.Moldova? Sau va cunoaște abia acum ce nedemocrație și ce nereforme au făcut de când s-au cocoțat cu Filat în vârful puterii?

Acum – despre ce vrea să facă acest proiect/partid al lui Leancă, încă neînregistrat, dar deja contând pe 50 mandate plus 1 la alegeri?

Pe aceeași Europă la sfântu-așteaptă, cu toate ingredientele de care ni s-au ros urechile. El s-a trezit acum că e nevoie de judecători europeni, începând, ca și Ghimpu, să preia mesajele și prevederile de programe de la alții, că în campania electorală nu i-am auzit cu procurori europeni, DNA-uri – idei luate cu japca de la PNL și Antimafie.

Apropo. E chiar o diversiune contra bunului-simț să spună Leancă faptul că își asumă principalul obiectiv – lupta contra corupției. Ca să lupte el, nu Mocanu și ceilalți contra matrapazlâcurilor făcute de banda din care a făcut parte. ”Bucuria” noastră, a PNL, că mâine-poimâne Leancă devine și cel mai mare unionist pare încă să nu se apropie, dar – mai știi? Dacă Sistemului rusesc din R.Moldova îi va trebui și asta, se va face. Și lumea – ”slabă de șiri”, îl va crede, că mațele îi ghiorăie, dar merge cu gura căscată după spectacole cu mincini a la Iura Leancă. Între altele, ceva Leancă a învățat din partidul afurisit al lui Filat – să își facă partid prin întâlniri cu oamenii, pe care să le considere adunări de constituire a organizațiilor raionale. Știm șmecheria. Am vrea să vedem ce spune Ministerul Justiției, care, pe noi, – nu acest ministru, ci Pârlog și Efrim – ne-au hărțuit suficient, iar aliansurile proeuropene au tăcut sau chiar au dat respectivele comenzi.

Am mai auzit că Leancă nu vrea în proiect/partid oameni cu trecut penal sau ceva în sensul ăsta. Dar oare cea mai mare problemă a R.Moldova – persoane șantajabile la Putere pentru că au colaborat cu KGB, ei sau patronii lor, nu și-ar găsi oare o expresie inovatoare în adunătura lui Leancă, printr-un Cod deontologic, precum avem noi în PNL – că cei care au colaborat cu KGB nu pot fi membri ai PNL. Și primul care să scrie dacă a colaborat sau nu să fie chiar …Leancă, să nu se mai întrebe oamenii ce a făcut exact în Ambasada sovietică la București. Și, dacă nu are ce declara, de ce să nu pledeze pentru Legea Lustrației – că dacă pretinde că are un capital de imagine, care se poate spulbera insesizabil, măcar să se angajeze cu niște lucruri mai deosebite decât celelalte 3 PLDM-uri, amintite mai sus.

Ce nou aduce Leancă, dacă nu vrea NATO, nu vrea Legea Lustrației, nu vrea ieșirea din CSI, nu vrea o cooperare de integrare cu România, ba chiar Unire cu România? A – nu e voie de la Stăpânu’…?

E tot ce au spus și ceilalți, doar că e o nouă adunătură de frustrați, de veșnic boiernași și gulerașe albe de frecat scaunul în funcții unde poți fi cu succes un mare leneș. Știm ce spunem.

Am fi avut multe de menționat, dar ne oprim acum, vom mai scrie. M-aș mira mult să vină Sturza într-un asemenea proiect… M-aș mira și știu de ce…

Și dacă oamenii noștri mai au de așteptat vreo patru-șase ani – cât le-a trebuit ca să vadă cine e Filat, deși le-am spus de la bun început, – noi le dorim viață lungă și dezamăgiri de aceeași durată.

Doar că – spunem și cu ocazia apariției acestui alt proiect/partid lucinschist – râde Sistemul de voi, Sistemul care are grijă ca voturile dezamăgiților de Filat să nu se piardă, ci să se adune într-un alt coș, dar tot în Sistem, la îndemâna acelorași corupți și oligarhi. Și se tot fac proiecte proeuropene, când Europa nu se vede la niciun orizont, având și două alte sarcini: să anihileze mesajul anticorupție, dat pe mâna celui care nu a stat departe, în acești ani, de fărădelegi, fiind premier, și să anihileze și Mesajul proUnire, ca lumea iarăși să creadă că Europa e tot mai aproape prin Leancă, deși ea este și va fi tot mai departe.

Că așa trebu’.

Vitalia Pavlicenco

CITIȚI ȘI...