Producția industrială a crescut cu 4,2% în primele cinci luni ale anului

by Genko Genko

Producția industrială a crescut, în primele cinci luni al anului 2014 cu 4,2%. Iar în luna mai curent cu 6,6%, comparativ cu primele cinci luni ale anului 2013, arată datele publicate vineri de Biroul Național de Statistică (BNS).

Astfel, în perioada ianuarie-mai 2014 industria extractivă a înregistrat o creştere a volumului producţiei cu 4,1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013.

Industria prelucrătoare a înregistrat o creştere a volumului cu 7,6%, ceea ce a determinat majorarea indicelui general de producţie pe ţară cu 5,6%, potrivit BNS.

În primele cinci luni ale anului, industria alimentară, în ansamblu, a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 18,2%. Volumul producţiei a crescut în special la activitățile de fabricare a uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale de 4,1 ori, prelucrare  şi conservare a fructelor şi legumelor cu 19,9%, a cărnii şi a produselor din carne cu 17,9%.

În acelaşi timp s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la fabricarea vinurilor din struguri cu 26,4% și la distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice cu 15,8%.

Totodată, în perioada de referinţă au avut loc reduceri ale volumului de producţie la fabricarea produselor de tutun cu 39,8%, echipamentelor electrice cu 18,0% și produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice cu 9,4%.

CITIȚI ȘI...