Probleme pentru Putin; „Scadem productia si destabilizam bugetul Rusiei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din protejaţii lui Putin, şefii companiilor petroliere din Rusia par să fi devenit vaca de muls a statului. Noile impozite pe care ministrul de Finanţe ameninţă să le impună companiilor din domeniul petrol/gaze ar putea reduce producţia de petrol de anul viitor.

Este pentru prima dată din 2008 şi până în prezent când Rusia se confruntă cu ameninţarea scăderii producţiei de petrol.

În ultimii 7 ani, Rusia a deţinut titlul de cel mai mare exportator de energie din lume, remarcă Bloomberg.

Fără bani

Executivii din sectorul petrolier au început lupta împotriva noului sistem de impozitare a afacerilor cu o primă vizită la cabinetului prim ministrului Dmitry Medvedev pentru a-i prezenta concluziile lor la adresa noii iniţiative.

Momentul nu este unul uşor de depăşit de niciuna dintre tabere. Pe de o parte, bugetul de anul viitor pare insuficient, iar ministrul de Finanţe şi-a făcut planul că 600 de miliarde de ruble (aproximativ 9,1 miliarde dolari) ar putea fi lesne de obţinut din impozitarea afacerilor cu petrol şi gaze.

Ca urmare a supraalimentării pieţei, preţul petrolului este cu 57% mai redus decât în urmă cu 15 luni, dar acest lucru nu i-a făcut pe petroliştii ruşi să rateze şansă de a doborî un record de producţie.

Cu o rublă depreciată care a redus costurile de exploatare şi a ajustat nivelul impozitelor, companiile din sector au respirat chiar ceva mai uşurate, în iunie producţia de petrol doborând orice record din era post-sovietică: 10,72 miliarde de barili.

„Dacă propunerea Ministrului de Finanţe va fi adoptată în formă curentă, ne aşteptăm la o scădere a producţiei de petrol în Rusia de 1,5%, poate chiar 2%”, a apreciat Karen Kostanian.

Producţia o să scadă ca urmare a reducerii investiţiilor în domeniu cu o sumă cuprinsă între 2 şi 3 miliarde de dolari.

Jalba la Medvedev

Herman Gref, preşedintele Consiliului Public din Ministerul Energiei şi director al Sberbank, a fost cel care a anunţat că firmele din sector vor veni cu propria lor variantă de proiect de lege pe care vor să o prezinte premierului Rusiei.

Săptămâna trecută, experţii din Ministerul Energiei estimau că Rusia va menţine o cotă constantă de producţie de aproximativ 525 de milioane de tone anual, adică 10,5 milioane de barili/zi pentru următorii 20 de ani.

Dacă guvernul va recurge la majorarea impozitelor în acest sector, investiţiile vor scădea cu 50%, fapt ce ar putea reduce producţia de petrol a Rusiei cu 100 milioane de tone pentru următorii trei ani, a apreciat şi ministrul Energiei, Alexander Novak.

„În cazul în care nivelul cheltuielilor de investiţii se va situa şi mai jos, scăderea înregistrată în câmpurile vechi de exploatare ar putea să atingă şi 5 procente, încă de anul viitor.

Noile câmpuri petroliere nu vor fi în stare să atenueze acest declin”, spune Alexander Nazarov, analist al Gazprombank.

În 2008, producţia globală de petrol a scăzut cu 0,9% ca urmare a declanşării crizei financiare. De atunci însă, producţia de petrol din Rusia a avut o creştere anuală de 1,4%, conform statisticilor întocmite de BP.

Dependenţa de petrol

Bugetul Rusiei depinde în proporţie de 50% de veniturile obţinute din vânzarea de petrol şi gaze naturale, iar impozitele plătite de industrie pe extracţie şi export au o influenţă de 32 procente în venituri.

În august, deficitul bugetar înregistrat de Rusia se ridica la 994 miliarde de ruble, aproximativ 2,1% din PIB-ul ţării.

Pentru 2016, dacă preţul barilului rămâne cantonat în jurul valorii de 50 de dolari, ministrul Finanţelor din Rusia crede că deficitul va fi de aproximativ 3% din PIB.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin îndemna membrii guvernului să atragă la buget veniturile suplimentare obţinute de companiile exportatoare în urma deprecierii rublei.

Dar viziunea liderului de la Kremlin nu este împărtăşită de unii miniştri.

Rusia ar trebui să elimine cheltuielile inutile în loc să pună şi mai multă presiune pe industria petrolieră, crede Alexander Novak.

Reprezentanţii industriei au găsit şi un scenariu ceva mai puţin pesimist pe care vor să îl propună premierului Medvedev: îngheţarea exporturilor la nivel actual, situaţie în care lovitura preluată de sector ar fi de doar 100 de miliarde de ruble, lăsând şansa continuării programelor de investiţii.

„Este de aşteptat ca industria petrolieră să evite cel mai rău scenariu. Dar, odată creat precedentul unei majorări de impozite va fi greu de argumentat în favoarea petroliştilor”, arată într-un raport analiştii Sberbank.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...