Probleme economice: Guvernul nu are bani pentru a plăti salariile bugetarilor

by Genko Genko

Problemele economice care au afectat Republica Moldova în ultimele luni încep să se resimtă tot mai puternic asupra populației, după ce Ministerul Finanțelor a anunțat că întâmpină dificultăți în identificarea resurselor necesare pentru a achita la timp salariile bugetarilor.

A recunoscut-o chiar ministrul de Finanțe, Anatol Arapu, care a dat însă vina pe scăderea cu aproximativ 20% a importurilor în primele două luni ale anului.

„Veniturile la buget au de suferit din cauza anumitor factori şi în primul rând de scăderea importurilor. În acelaşi timp veniturile pentru primele două luni ale anului le depășesc pe cele de anul precedent cu 15%. Noi credem că pe parcursul următoarelor 10 zile toate aceste probleme vor fi rezolvate şi vor fi transferate toate resursele ce se cuvin conform legii provizorii a bugetului către unităţile administrative centrale şi locale”, a declarat luni ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

Problema a fost abordată inițial în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipiului Chișinău, acolo unde s-a discutat despre necesitatea contractării unor împrumuturi de către Primărie de la băncile comerciale pentru a achita salariile profesorilor din capitală. Această măsură este luată după ce a doua lună consecutiv Ministerul Finanțelor întârzie să transfere banii necesari pentru achitarea salariilor bugetarilor.

Potrivit primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, este pentru prima dată în 8 ani de activitate când Primăria se confruntă cu o astfel de situație.

Mai mult decât atât, potrivit lui Arapu, în 2015 Produsul Intern Brut al Republicii Moldova ar putea înregistra o scădere. Acesta nu a înaintat însă anumite cifre, precizând că „se lucrează” asupra lor.

Anterior, mai mulți analiști economici externi preconizau că economia Republicii Moldova s-ar putea contracta în acest an, pe fondul scăderii remitențelor și a creșterii accentuate a inflației.

CITIȚI ȘI...