Privilegii la obţinerea cetăţeniei moldovenești prin care autoritățile vor să dezvolte țara

by Genko Genko

Cetăţenii străini sau apatrizii care au o bună reputaţie economică şi financiară și care nu prezintă un risc pentru ordinea publică și securitatea țării vor putea obţine cetăţenia Republicii Moldova în condiţii privelegiate. De acest drept se vor bucura cei care implementează proiecte de dezvoltare durabilă publică pe parcursul a 60 de luni.

Un proiect de lege în acest sens a fost avizat pozitiv de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

Potrivit ministrului Justiției Vladimir Cebotari cei care vor solicita cetățenia Republicii Moldova vor fi supuși unei verificări minuțioase, mai mult decât presupune cazierul juridic.

„Verificarea reputației economice și financiare urmează să fie efectuată în baza unei hotărâri de Guvern, care va stipula clar criteriile de verificare a persoanelor și a membrilor familiei. De asemenea, vor fi verificate activitățile economice ale persoanelor care vor solicita cetățenie. Asta presupune o verificare minuțioasă, mai mult decât stipulează cazierul juridic”, a precizat Cebotari.

Potrivit IPN, proiectul a fost elaborat de către un grup de deputaţi, printre care democraţii Andrian Candu, Sergiu Sârbu, Corneliu Padnevici, deputatul liberal Roman Boţan şi neafiliatul Igor Vremea. Acesta urmează să fie examinat în Parlament

În condiţii generale, cetăţenia Republicii Moldova se poate acorda la cerere străinului cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova, care are şedere legală şi continuă pe teritoriul ţării cel puţin în ultimii 10 ani. Pentru apatrizi, refugiaţi, beneficiari de protecţie umanitară şi azil politic, termenul respectiv constituie 8 ani sau 5 ani înaintea împlinirii vârstei de 18 ani.

La fel, cetăţenia poate fi obţinută dacă solicitantul este căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova de cel puţin 3 ani şi are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii 3 ani.

CITIȚI ȘI...