Preţurile scăzute ale petrolului ar putea impulsiona creşterea economică în zona euro şi SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preţurile scăzute ale petrolului ar putea impulsiona creşterea economică în zona euro şi în SUA, consideră economiştii unei firme de consultanţă.

„Economiile net importatoare de petrol precum cele din Zona Euro, Japonia şi Statele Unite ale Americii vor fi marii beneficiari ai scăderii preţurilor petrolului; dar efectele nu se vor face simţite uniform în toate sectoarele economice”, se arată în comunicatul PwC.

Economiştii companiei estimează că preţul mediu al unui baril de petrol în 2015 va fi în jur de 55 dolari, cu aproximativ 50% mai mic decât preţul din iunie 2014.

„Unele companii mari nu vor simţi beneficiile imediat din cauza faptului că au folosit instrumente de hedging pentru a se proteja de riscul creşterii preţului petrolului sau pentru că au contracte pe termen lung cu furnizorii lor. Consumatorii casnici ar putea avea, de asemenea, de aşteptat pentru ca reducerile preţului petrolului să fi parcurs lanţul de aprovizionare şi să se facă resimţite în preţurile produselor”, a explicat Richard Boxshall, economist senior al companiei de consultanţă şi audit.

Potrivit economiştilor, sectoarele de transport şi cel industrial din SUA ar putea avea beneficii de aproape 300 miliarde dolari în 2015.

„Scăderea costurilor de operare ar putea duce la o creştere a nivelurilor producţiei, care, în schimb, ar putea împinge în jos preţurile şi stimula consumul. Sectorul de transporturi ar putea fi, de asemenea, marele câştigător şi în zona euro, cu câştiguri de aproximativ 65 de miliarde de dolari, deşi efectele se vor face simţite în timp – de exemplu, multe companii aeriene se protejează prin instrumente de hedging de riscul creşterii costurilor combustibililor. Grecia, datorită unei eficienţe energetice scăzute, ar putea avea mai mult de câştigat ca urmare a preţului mic al petrolului decât Germania”, informează PwC.

Odată cu începerea în zona euro a programului de relaxare cantitativă în valoare de 1,1 trilioane de euro, economiştii PwC avertizează că moneda unică europeană s-ar putea deprecia şi mai mult în faţa dolarului. De asemenea, îndoielile legate de menţinerea Greciei în Zona Euro ar putea să pună presiune pe moneda unică.

„Ne aşteptăm ca relaxarea cantitativă să producă un impuls pe termen scurt economiei europene prin creşterea creditării şi a exporturilor nete. Dar reformele structurale, cum ar fi cele ale pieţei muncii, sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea potenţialului de creştere pe termen lung al zonei euro”, avertizează Boxshall.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...