Prețul petrolului a crescut brusc; OPEC va reduce producția

by Genko Genko

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol – OPEC – se apropie de acordul de a reduce producţia de ţiţei cu 1,4 milioane de barili pe zi, potrivit unui delegat citat miercuri de Bloomberg, care susţine că ţările care nu sunt membre OPEC ar urma să reducă producţia cu 600.000 de barili pe zi.

Preţul petrolului brut a crescut cu 8,7%, trecând de 50 de dolari pe baril, cea mai mare creştere înregistrată din 17 februarie. Ministrul Petrolului din Irak, Jabbar al-Luaibi, a spus miercuri, după întâlnirea de la micul-dejun, că miniştrii din OPEC au fost, unanim, în favoarea unei reduceri a producţiei.

Ministrul Petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh, susţine că Rusia – cel mai mare producător care nu face parte din OPEC – era pregătită să renunţe la poziţia anterioară şi să participe la frânarea producţiei.

„Sunt foarte optimist că vom avea rezultate productive”, a spus al-Luaibi, înainte de întâlnirea finală. „Cu siguranţă va fi o tăiere”, a completat ministrul.

Posibilul acord semnifică faptul că grupul a rezolvat problemele dintre cei mai mari producători, Arabia Saudită, Iran şi Irak, în privinţa modului în care se va realiza planul de reducere a producţiei, pentru prima dată din 2008.

Potrivit propunerii Algeriei, prezentată marţi, cei 14 membri OPEC ar reduce producţia, aceasta ajungând la 32,5 milioane de barili pe zi, de la nivelul de 33,6 milioane înregistrat în octombrie, potrivit unor delegaţi citaţi de Bloomberg, în dimineaţa zilei de 30 noiembrie.

Înţelegerea OPEC va fi un acord de şase luni monitorizat de comisie, a spus ministrul din Irak, al-Luaibi, adăugând că speră ca preţul să crească la 55 de dolari pe baril.

Rusia ar urma să se alăture acordului OPEC, potrivit discuţiilor între Vladimir Putin şi preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a mai spus Zanganeh.

„Ministrul Energiei din Rusia, care s-a întâlnit cu prietenii noştri din Algeria şi Venezuela în Rusia, şi-au schimbat perspectiva şi au spus că vor tăia din producţie”, a declarat Zanganeh, cu o zi înaintea summitului.

Dacă va exista un acord OPEC pentru a reduce producţia şi a atribui cote membrilor, atunci Rusia este pregătită să se alăture acordului cu o poziţie mai flexibilă decât îngheţarea, incluzând scăderea propriei producţii, a declarat o sursă pentru Bloomberg.

După doi ani de preţuri scăzute, rezultatele întâlnirii OPEC sunt intens aşteptate de pieţele financiare globale.

CITIȚI ȘI...