Prețul petrolului continuă să crească în urma acordului între OPEC și Rusia

by Genko Genko

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a depăşit joi 52 de dolari pe baril, în urma acordului între OPEC și Rusia, de miercuri, pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi, transmite MarketWatch.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns la un acord privind îngheţarea producţiei de ţiţei, după negocieri îndelungate. Astfel, OPEC îşi va reduce producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi, până la 32,5 milioane de barili pe zi, potrivit unor surse citate de Reuters și Bloomberg, care au dorit să rămână anonime în contextul în care discuţiile membrilor continuă, pentru stabilirea cotelor individuale.

„OPEC a dovedit scepticilor că încă nu a murit. Mutarea va accelera reechilibrarea pieței și reducerea stocurilor de petrol la nivel global”, afirmă Amrita Sen, analist la Energy Aspects, citată de Reuters.

Arabia Saudită ar urma să contribuie cel mai puternic la reducerea producției, producția sa urmând să fie redusă cu circa 0,5 milioane de barili pe zi, la 10,06 milioane de barili pe zi. Iranul ar urma să înghețe producția aproape de nivelul actual, la 3,797 milioane de barili pe zi. La fel şi alte state membre în organizaţie. Irakul, cel de-al doilea producător din OPEC, a acceptat să îşi reducă producţie cu 209.000 de barili pe zi.

O altă decizie adoptă de OPEC la întâlnirea de astăzi a fost, potrivit sursei citate de Reuters, excluderea Indoneziei din organizație.

Cotațiile petrolul cresc cu peste 8% în urma informațiilor, ajungând la pragul de 50 de dolari, pentru prima dată din luna octombrie. De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei. De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Streeta urcat cu 0,4%.

Acordul vine după ce Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producţiei, iar Iranul a fost de acord cu o îngheţare a producţiei.

OPEC, care reprezintă o treime din producţia globală de petrol, a încheiat un acord preliminar în luna septembrie la Alger. Acordul prevedea reducerea produţiei la 32,5-33 milioane de barili pe zi, pentru susținerea prețurilor, însă stabilirea detaliilor a fost amânată pentru întâlnirea de astăzi din Viena.

Și Rusia, care nu e membru OPEC, dar este unul dintre cei mai mari producători de țiței, a acceptat acest acord. Rușii își vor diminua oferta cu aproximativ 600 de mii de barili pe zi.

CITIȚI ȘI...